Meieri Tootmine loobus väiketootjate piimast

05. september 2001, 09:17

AS Meieri Tootmine lõpetas septembrist väiketootjatelt piima kogumise ning see paneb talunikke loobuma lehmapidamisest, kirjutab Sakala.

'Meid on siin Aimlas neli inimest, kes piima seitsme kilomeetri taha Üldesse auto peale viisid, aga nüüd peame vist kõik lehmapidamise lõpetama,' rääkis Kaalimäe perenaine Klara Antsmaa, kelle talust läks seni üle päeva autopaaki 60 liitrit kõrgema sordi piima. 'Tegin heina ka ära, nüüd pane sellele või tuli otsa,' kurvastas ta.

Meieri Tootmise aktsiaseltsi juhatuse esimees Robert Jaani ütles, et 1. septembrist väiketootjate piim tööstusesse enam ei jõua. 'Läks nii, nagu varem välja ütlesime. Väiketootmisel ei ole tulevikku,' lausus Jaani. 'Hoiatasime inimesi juba juuni algusest, et nad teaksid tootmist planeerida, näiteks kas sööta varuda või mitte.'

Juhatuse esimehe jutu järgi pikendas Meieri Tootmine pukipiima kogumist 31. augustini, kuigi algul oli lõpetamine kavandatud 15. juulile. 'Juba suve jooksul langes üksiklehmapidajatest piimamüüjate arv järk-järgult, sest paljud lõpetasid ise toomise ära. Seda tegid eelkõige need, kel pole jahutit,' nentis ta.

Jaani ütles, et mingeid kindlaid kriteeriume tööstusel väiketootja kohta pole. 'Üldiselt arvestasime sellena neid lehmapidajaid, kes toovad meile alla saja kilo päevas. Kokku langeb kogu varumise pealt ära umbes 150 tootjat ning ka piimaringe ja neil käivaid autosid jääb nüüd vähemaks.'

Juhatuse esimees lisas, et Meieri Tootmine tahab kõigi piimatootjatega lepingud sõlmida. Väiketootjatega seni üldjuhul lepinguid ei sõlmitud.

Praegu jätkab mõnelehmapidajatelt piima ostmist vaid AS Rapla Dairy, mis loodi ASist Lacto.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing