Apteekide käivet kasvatavad kosmeetikakaubad ja loodustooted

Andres Kärssin 06. september 2001, 00:00

Statistikaameti teatel suurenes tänavu teises kvartalis apteegikaupade ja kosmeetikavahendite jaemüük võrreldes sama ajavahemikuga mullu püsivhindades 25 protsenti, võrreldes esimese kvartaliga oli tõus 9 protsenti. Kasvunumbreid põhjendades viitas amet sesoonsusele ja suurenenud turistide arvule.

OÜ Kesklinna Apteek juhataja Silvi Toomingu sõnul on eelnevatel kuudel ravimimüügi osas tõus olnud üsna väike. Samas on suurenenud nn konsuumerkaupade ? ?ampoonid jms ? ning apteegikosmeetika läbimüük. ?Oleme teadlikult suurendanud seda osakaalu, et käivet saada,? lisas Tooming.

Tooming ei täpsustanud Kesklinna Apteegi müügikäivet, kuid lisas, et umbes kolmandiku sellest moodustab kindlasti apteegikosmeetika müük. ?Inimesed on rohkem allergilised ning abi otsitakse apteegikosmeetikast,? lisas ta.

Ravimite hulgimüüja ASi Magnum Medical müügiosakonna juhataja Kadri Tammepuu sõnul on apteekidel müügi poolest tavaliselt head aasta esimene ja neljas kvartal. Ta lisas, et tänavu teises kvartalis tõusis ravimite hulgiturg 5 protsenti.

?Selge see, et ravimeid nii palju ei müü,? tõdes Tammepuu. ?Apteekidest ostetakse nii kosmeetikat kui allergiavastaseid asju, inimesed mõtlevad rohkem tervise peale ette,? viitas ta selliste toodete headele müüginumbritele.

Tammepuu märkis, et parfümeeriatoodete läbimüük apteekides on suurenenud ka seetõttu, et erinevalt poest saab ostja oma muredele apteegist asjatundlikumat abi.

Ravimite hulgimüüja ASi Top Med juhatuse liikme Meelis Soodla sõnul oli ravimite müügis tänavu teine kvartal nõrgavõitu, väikest käibe tõusu võis täheldada ainult suuremate hulgimüüjate juures.

Statistikaameti toodud 25protsendist tõusu kommenteerides ütles Soodla, et kindlasti on läbimüüki mõjutanud loodusravimid, mille kasutamine liigub Eestis tõusvas joones. ?Nende ravimifirmade esindajad teevad head tööd, tootjad annavad hulgimüüjatele allahindlust ning käib kõva marketingitöö,? märkis ta.

Soodla sõnul on Lääne-Euroopas apteekides müügil konsuumerkaubad ning ka Eestis on nende kaupade osakaal tasapisi apteekides suurenemas ja poodides vähenemas.

Soodla ütles, et hoolimata mõnest pankrotist või sulgemisest tuleb apteeke pidevalt juurde, igas avatavas kaubanduskeskuses on olemas oma apteek. ?Tundub, nagu oleks see apteegiturg lõpmatu,? lisas ta.

Apteekide arvu kasv on Kadri Tammepuu sõnul siiski vähenemas ? kui mullu suurenes apteekide arv veerandi võrra, siis paari-kolme aasta eest oli kasvuprotsendiks 40.

Selveri poeketi ostudirektor Anu Kudeviita kinnitas tervisekaupade nõudluse üha süvenevat trendi: ?Inimesed on hakanud igasugused toidulisandid, pooltoiduained ja poolravimeid tarbima rohkem kui enne. Üha enam levivad rohupoe tüüpi poed.?

Kudeviita lisas aga, et pole täheldanud Selverites parfümeeriatoodete müügi langust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:51

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing