Eesti toodab täiel jõul briketti Põhjamaade katlamajadele

Väinu Rozental 06. september 2001, 00:00

?Põhjamaade suurkatlamajad lähevad üha rohkem üle biokütusele,? põhjendas Tartumaal asuva Sangla Turba juhataja Rait Abras turbabriketi nõudluse kasvu. ?Fossiilkütuste osa Põhjamaades väheneb, sest need kütuseliigid on tunduvalt kõrgemalt maksustatud.? Abrase kinnitusel on ekspordinõudluse kasvu taga ka uute välisklientide leidmine.

Pärnumaal asuv Tootsi Turvas müüb sellel kütteperioodil Põhjamaadesse 90 000 tonni turbabriketti. ?Eelmisel aastal tootsime üldse veidi üle 60 000 tonni briketti, sest turunõudlust ei olnud,? ütles Tootsi Turba peadirektor Kai Mäeleht.

Rait Abrase kinnitusel läheb sellel küttehooajal Sangla Turba 40 000 tonni suurusest toodangust 90 protsenti eksporti, peamiselt Rootsi. Eelmisel aastal tootis Sangla Turvas vaid 24 000 tonni turbabriketti.

Ekspordilepingute pingeline täitmine on lükanud esialgu tagaplaanile Sangla Turba alternatiivtoote ? saepurubriketi ? hoogsa tootmise. ?Edukas katsetootmine juulikuus tõestas, et kui vihmane suvi ei lase turvast varuda või kui turunõudlus turbabriketi järele langeb, saame olemasolevad seadmed käivitada saepurubriketi tootmiseks,? rääkis Abras.

Abrase sõnul on nende plussiks võrreldes praegu Eestis tegutseva 5-6 saepurubriketi tootjaga toodangu oluliselt suurem maht ja toote väiksem omahind. ?Kui teised saepurubriketi tootjad kasutavad vaid kuiva saepuru, siis meie enda toodetud elektrienergia ja jääkaur lubavad viia märja saepuru kuivatushinna miinimumini,? seletas Abras. ?Meie suurim kuluartikkel on märja saepuru transport.?

Abrase andmeil võimaldavad Sangla Turba liinid toota ööpäevas 150 tonni saepurubriketti. Neljakandilise saepurubriketi tonni hinnaks on ettevõte kalkuleerinud umbes 700 krooni.

Eesti üks suuremaid saepurubriketi tootjaid, kolm aastat Pärnus tegutsenud AS Biotec toodab kuus 120?260 tonni ümmarguse kujuga briketti.

Bioteci juhataja Rein Riisoja andmeil viivad nad tonni briketti Tallinnasse kohale 1200 krooniga. ?Saepurubriketi põhiline tarbijaskond on kodumaine eratarbija,? märkis Riisoja.

Kai Mäelehe sõnul on ka Tootsi Turvas katsetanud saepurubriketi tootmisega. ?See on liiga energiamahukas,? põhjendas Mäeleht saepuruga jändamisest loobumist. ?Meie alternatiivtoode on tükkturvas, mida me tänavu oleme tootnud ligi 90 000 tonni.? Mäelehe sõnul kasutavad tükkturvast mitmed Pärnumaa suured katlamajad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:51
    Otsi:

    Ava täpsem otsing