Ettevõtjad on rahulolematud Eesti Energia salatsemisega

06. september 2001, 07:52

Mitmed Eesti Energia tippjuhtidega kohtunud ettevõtjad pole rahul energiafirma äriideoloogia ning salastamispoliitikaga, kirjutab Postimees.

Teisipäeval suurettevõtjatega kohtunud Eesti Energia juhatuse esimees Gunnar Okk ja finantsdirektor Sandor Liive selgitasid ettevõtjatele küll elektrienergia hinna kujundamise põhimõtteid, kuid konkreetsetest hindadest ning tulevikuprognoosidest ei soostunud rääkima. Okk põhjendas salastamist vajadusega hoiduda tarbetu infomüra eest, mis võib hakata segama tariifide kooskõlastamist.

Ettevõtjate sõnul on kummaline, et näiteks alampalka ja maksuvaba tulu suurust arutatakse laialt avalikkuse ees, kuid palju suuremat arvu inimesi puuudutava elektri hinna muutmise küsimuses langetatakse otsused salaja.

?See on absurdne, et monopol klientidega niimoodi käitub! Mina ei nimetaks küll avalikku diskussiooni müraks, vaid pigem demokraatiaks,? märkis ASi Standard juhatuse esimees Enn Veskimägi.

Gunnar Oki sõnul on pärast esmaseid kokkuleppeid Energiaturu Inspektsiooniga kõigil huvigruppidel veel võimalik kaasa rääkida elektri hinna kujunemises enne lõplike hinnakirjade kooskõlastamist.

Ettevõtjate sõnul on arusaamatu, et Eesti Energia on sõnastanud oma missiooniks - olla juhtiv energiaettevõte Balti energiaturul, samas pole sõnagi soovist hoida elektri hind madal ja konkurentsivõimeline.

?Minule selline suhtumine ei meeldi,? kommenteeris Kaubandus-Tööstuskojas väike- ja keskmise ettevõtlusega tegelev juhatuse liige Koit Uus. ?Kahju, et Eesti Energia juhatuse nägemus missioonist ei lähe kokku elektritarbija omaga.?

Uusi sõnul on ettevõtte juhil suhteliselt lihtne planeerida massiliselt investeeringuid ning siis sellele viidates teenuste hinda tõsta, kuid eesmärk peaks ikkagi olema vajalike investeeringute võimalikult kaugemale tulevikku nihutamine, sest lõppkokkuvõttes peavad selle kõik kinni maksma tarbijad. Tõenäoliselt võiks ka Euroopa Liit tulevikus osaliselt investeeringud kinni maksta, mille me täna kiirustades ise ära teeme.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing