Kallase ja Looduse vaidlus seab ohtu ID-kaardid

06. september 2001, 07:47

Üleminek ID-kaartidele ja reisipassidele on siseminister Tarmo Looduse ajanud riidu rahandusminister Siim Kallasega, kelle hinnangul pole 2002. aasta eelarvest võimalik kaasaegsete isikutunnistuste projektile leida ligi 70 miljonit krooni, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Uue dokumentide põlvkonna kasutusele võtmine põhineb parlamendis vastu võetud seadusele. Valitsus on kohustatud seda täitma,? ütles siseministeeriumi pressinõunik Ilona Leib. ?Siin pole taganemisteed. See samm tuleb astuda.?

Leiva sõnul on ainuõige alustada tuleval aastal ID-kaartide väljastamisega, sest siis kaotavad massiliselt kehtivuse praegused passid. ID-kaardi projekti on varem heaks kiitnud kogu valitsus, kaasa arvatud Siim Kallas, lisas ta. Kui rahandusministeerium leiab, et inimestel tuleb oma uued dokumendid ise täies mahus kinni maksta, siis siseministeeriumi hinnangul peaks see aeg kätte jõudma viie aasta pärast, selgitas Leib.

Leiva sõnul pole muud variandid enam võimalikud, sest rahvusvahelised lepped on tehtud ja hanked korraldatud.

?ID-kaart ei tohi olla tükk plastmassi. Tal peab olema elektrooniline sisu taga,? märkis Leib. Siseministeerium taotleb uue dokumendipõlvkonna tarbeks eelarvest 66,8 miljonit krooni ? kokku sadu miljoneid kroone maksev projekt peaks valdavas osas end ise ära tasuma.

ID-kaartide ja nende lõivude küsimus tekitas võimuliidus pingeid juba kevadel. Reformierakonna poliitikud seadsid siis uue isikutunnistuse tema kõrge hinna ja piiratud kasutusvõimaluste tõttu kahtluse alla.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing