Eesriie avaneb uueks hooajaks

ÄP 07. september 2001, 00:00

Kuna Tallinna ainus revüüteater on suunatud suuresti turistidele, käib hooaeg seal terve aasta. Uuendused majas ja tegevuses tulevad sujuvalt, n-ö sündmuste käigus.

Nii on oktoobri lõpus lavale tulemas uus revüüetendus, Ago-Endrik Kerge lavastatud ?Kit-Kat Kabaree?, mis sisaldab katkendeid kuulsast filmist ?Cabaret?. Etenduses teevad külalistena kaasa Tõnu Kilgas, Hanna-Liina Võsa ning Annika Tõnuri. Talvel tuleb lavale laste jõuluetendus.

Senistest etendusest jäävad lavale Sanderi revüüetendus ?Beau Monde?, Kerge lavastatud ?Lissaboni pillimeister?, Fortini ?Pinocchio? lastele ning Sullivani koomiline ooper ?Cox & Box?. Teatrisaalis toimuvad õhtuti ka kontserdid või tantsuõhtud ? tasub jälgida reklaami või kodulehekülge.

Bel-Etage?il on ainulaadne teatrikohvik, kus külastajad saavad vahel kohvitassi kõrval näha etenduste proove. Firmadel on võimalus reserveerida etendus ning tellida sinna juurde toitlustus.

Draamateatri hooaeg algab 21. septembril esietendusega ? väikeses saalis on vaatajate ees Tiit Ojasoo lavastatud de Musset? ?Armastusega ei naljatleta?. Suures saalis on samal õhtul Mikiveri lavastatud ?Tagasi Vargamäel?.

Draamateatri näitetruppi lisandub sel hooajal Ardo Ran Varres. Lavale tuleb Eestist Ulmanit ja Kivirähku, maailmast Mrozekit ja Stoppardit. Sügisel mängitakse Kanuti gildi hoones kevadel esietendunud ?Erakut ja Kuuevarbalist?. Tulekul on ka uus suvelavastus. ?Aristokraadid? sõidab mõisaaiast Riiga ja Tartusse teatrifestivalidele.

Oktoobri alguses esietendub Toompere jun lavastatud Kivirähu ?Rehepapp?, mis raamatu kujul pärjati eesti kirjanduse aastapreemiaga ning kandideerib Balti Assamblee kirjanduspreemiale. Kuu lõpus toob Draamateater publiku ette Marquliesi ?Õhtusöögi sõpradega?, mille lavastas Ain Prosa.

Vana aasta sisse mahub veel Tiit Ojasoo lavastatav Stoppardi ?After Magritte? ja ?The Real Inspector Hound? ning Frayni ?Kopenhaagen? Mikiveri lavastuses. Aasta algul esietendub Ivo Eensalu lavastatav Ulmani ?Kohkumatud lapsehoidjad?, kevadel toob Hendrik Toompere välja Corcorani ?Neli rüütlit Lammaskülast?. Vanadest etendustest on enamik veel laval, oktoobri lõpus näeb viimast korda Ulmani ?Teekonda kappi? ja Schaefferi etendust ?Siinseal?.

Pärast etendusi on võimalik tellida toitlustust ja tantsumuusikat.

Endla hooaeg algas 4. septembril külalisetendustega Tallinnas, mis kestavad homseni, 8. septembrini. Kuu teises pooles antakse etendusi Põlvas ja Viljandis. Kuna Endla teatrimaja on praegu remondis, annab trupp Eestis külalisetendusi.

Esimese uuslavastusena tuleb 3. novembril lavale Andres Lepiku lavastatud Traversi komöödia ?Linnumaja?. Kus esietendus aset leiab, pole veel kindel. Detsembri alguses esietendub Endla laval Neeme Kuninga lavastatav Smuuli ja Vinteri ?Suvitajad?, mille filmiversioon ?Siin me oleme? on väga tuntud. Tiit Palu lavastab Tuglase novellide põhjal ?Rõõmu kaalud?, mis peaks esietenduma samuti detsembri alguses.

Vanast repertuaarist jäävad vaatajate ette kõik eelmisel hooajal esietendunud tükid, laval on need jälle uue aasta alguses.

Suured ümberehitused Endla majas toovad uue eksperimentaalsaali ja kahekorruselise kohviku, seni jalutusruumina tuntud Palmisaal ühendatakse väikse saaliga suuremaks ruumiks. Põhjalikult, publikuistmetest lavatehnikani, uuendatakse ka suur saal. Uuenenud teatrimajas saab korraldada konverentse ja vastuvõtte, seminare ja bankette.

Nukuteatri 50. hooaeg algas juba suvel teatri siseõues, kus muusikali ?Risk? käis vaatamas üle 10 000 inimese. Menutükki saab näha ka järgmisel suvel. Hooaeg majas sees algab suure remondiga ning teatri sünnipäevaks aastavahetusel on valmis uus saal ja majakompleks. Uus saal on kaasaegne black-box tüüpi universaalse kasutusega mängukoht.

Remondi ajal tegutseb teater Tartus, kus loob oma esindust Lutsu 2 asuvasse Teatrimajja. Sinna on planeeritud ka mitmed esietendused, näiteks Andres Dvinjaninovi ?S. Ööbik ja P. Isik? 1. novembril. Lavale tulevad ka Naksitrallid. Nukuteatri näitetrupp on täienenud Tarmo Männardi ja Andres Roosilehe näol. Koostööd tehakse uuel hooajal ka Kivirähu, Sauteri ja Tuulinguga.

Seni laval olnud tükkidest on ka edaspidi laval eelmise hooaja suursoosik ?Babe?, ?Vares Villem?, ?Viplala? ja paljud teised etendused.

Hooaja avab 21. septembril esietenduv de Falla ooper ?Lühike elu?. Kuu hiljem on publiku ees Neeme Kuninga kirjutatud-lavastatud ?Ooperimarakratid?, mis tutvustab lastele humoorikalt ooperi sündi, lava, loojaid, prooviprotsessi jne.

Ooperisõprade ette toob rahvusooper sel hooajal veel Orffi koomilise ooperi ?Tark taluneiu? Neeme Kuninga lavastuses, Arne Miku käe all valminud Verdi ooperi ?Ernani?, Mauro Bigonzetti lavastatud Debile? balleti ?Coppelia?, Léhari opereti ?Lõbus lesk? Monika Wiesleri lavastuses ning viimasena esietendub maikuus Cannito ballett ?Cassandra?. Vanadest etendustest on endiselt mängimisel suurem osa.

Estonia teatrisaal on värskelt remonditud. Hilissügisest on Estonial korralik ventilatsioonisüsteem, igasügisese puhastuse ja pirnivahetuse on saanud ka kristallist kroonlühter.

Rakvere kombe kohaselt algab hooaeg kahe uuslavastusega. Eile esietendus Lobe ?Vanaema õunapuu otsas?, täna õhtul Rünno Saaremäe ?Jaanituli?, lavastajaks teatri peanäitejuht Üllar Saaremäe. Pärast etendust tähistatakse Rakveres teatriaasta algust jaaniõhtuga. 16. novembril esietendub Raudami näidend ?Kino-Mati unenägu?. Tõsielule toetuv ning Eesti lähiajaloole omapärase pilgu heitev näidend valmib kahe kinomehe käe all ? lavastab Peeter Simm, kunstnikuks Hardi Volmer.

Septembris annab teater külalisetendusi Tallinna teatrites ? lastenäidendid Vene ja täiskasvanute omad Eesti Draamateatris ning intiimsema atmosfääriga täiskasvanute tükid Linnateatris. Teater reisib sel hooajal palju, mängukohtade kohta saab jooksvalt infot teatri koduleheküljelt.

 • Tallinn, Lai 23
 • www.linnateater.ee
 • Piletite broneerimine kohapeal ja telefoni teel,
      info telefonidel (0) 665 0850, (0) 665 0950

Linnateatri hooaeg käib juba enam kui kuu aega: avapaugu andsid ?Musketärid? 3. augustil. Esimene esietendus on Kalju Komissarovi lavastatav Kivi ?Seitse venda? 15. septembril. Üle mitme aasta toob Eestis lavastuse välja Adolf ?apiro: veebruaris on Põrgulaval Turgenjevi ?Isad ja pojad?.

Septembrisse mahub teinegi esietendus ? Tõnu Lensmenti lavastatud Ben Dori ?Kuningas Arhispektrum Esimese langus ja tõus? 22. kuupäeval. Tätte tükiga ?Palju õnne argipäevaks? teeb lavastajadebüüdi Draamateatri näitleja Andrus Vaarik. Jaanus Rohumaa lavastab Manni/Kõivu ?Võlumäe? ning Ain Prosa Auburni ?Tõestuse?. Värsket verd toovad teatrisse noored tegijad Tõnu Lensment ja Ain Prosa.

Vanadest etendustest jääb lavale ?Sild?, ?Inishmaani Igerik?, ?Kuritöö ja karistus?, ?Hamlet?, ?Ainus ja igavene elu?, ?Ristumine peateega?... Musketäre näeb taas järgmisel suvel.

 • Viljandi, Vaksali 7
 • www.ugala.ee
 • Piletite broneerimine koduleheküljel
      ja telefonil (043) 33 876

Hooaeg algas 16. augustil, mil esietendus kontsert-etendus ?Roheline muna?. Saalihooaeg algas augusti viimasel päeval Vjat?eslav Gvozdkovi lavastajakäe all valminud Dostojevski ?Alandatute ja solvatutega?. 8. septembril esietendub Andres Noormetsa lavastatud Remsu ?Vabaduse rist?, kuid peamiselt annab teater septembris külalisetendusi Tallinnas.

Hooaeg Ugala majas algab 30. septembril de Filippo melodraama ?Abielu Itaalia moodi? esietendusega. Aprillis esietendub väikeses saalis Vihmari lavastatav ?Shopping & Fucking?. Teatrijuht Jaak Allik peab eripäraseimaks Schmitte ?Enigma variatsioone?, mille toob lavale Mikk Mikiver. Esietenduvad veel Aakesoni ?Imede aeg?, Põldsepa/Palametsa ?Sõdurilaulud? Jaak Alliku lavastuses, Kristi Teemuski ?Lumivalgeke?, Lundgreni ?Unistus Mallorcast?.

28. septembril on viimast korda laval Kristi Teemuski ?Pöial-Liisi? ning 9. oktoobril Linnar Priimäe ?Don Carlos?. Oktoober viib Ugala teatrifestivalidele.

 • Tallinn, Sakala 3
 • www.vanalinnastuudio.ee
 • Piletite broneerimine ja info telefonidel (0) 660 5051
      ja (0) 660 4500

Hooaja avavad 21. septembril kaks Baskini lavastust üheaegselt ? estraadietendus ?Tahavaatepeegel? ja Kalli ?Tähetolm?.

Vanalinnastuudiosse kolib Tartu Vanemuise teatrist Ago-Endrik Kerge lavastus ?Piaf ? Pariisi varblane?. Novembri lõpus jõuab vaatajate ette Elers-Jarlemani ja Edanderi lastemuusikal ?Kassid?. Peeter Oja hakkab peaosa mängima Baskini lavastatavas Veberi komöödias ?Õhtusöök lollidele?, Baskin ise mängib koos Anu Lambiga enda lavastatavas Kempinski ?Lahusolekus?. Hooaja lõpus toob Baskin lavale Shaw? komöödia ?Südamete murdmise maja?, Jaanus Rohumaa lavastab kevadel lavakunstikateedri üliõpilaste diplomitöö ? Brechti ?Hea inimene Sezuanist? ja Vello Janson Vingi komöödia ?Hammustused?. Vanalinnastuudio ridadesse on lisandunud Lauri Nebel Tallinna Linnateatrist ja Kadri Adamson. Uus hooaeg tõi teatrile ka uue peakunstniku Mae Kiviloo-Rohumaa ja lavastusala juhataja Mati Rebase.

Senisest repertuaarist jääb lavale Simoni komöödia ?Päikesepoisid?, Griffithsi ?Koomikud?, Lygre ?Kähku igavikku? jpt. Palmse mõisa pargist kolib suurde saali T?ehhovi ?Kirsiaed?. Mängukavasse jäävad veel Boethiuse ?Naine, kes abiellus kalkuniga?, Fosteri ?Säravate Mootorite Maailm? ja Strueli ?Elukutse ohvrid?.

 • Tartu, Vanemuise 6
 • www.vanemuine.ee
 • Piletite broneerimine koduleheküljel ja telefonil (07) 432 968

Teatrihooaeg Tartus algab homme, 8. septembril, mil esietendub Ain Mäeotsa lavastatud Kauksi Ülle ja Sven Kivisildniku võrukeelne ?Pühak?. Nädal hiljem esietendub Kalmani ?Bajadeer? ning oktoobri alguses näeb publik esmakordselt Srbljanovici ?Kas mängime kodu??.

Woolfi ?Orlandos? teevad oktoobri alguses näitlejadebüüdi Ene-Liis Semper ja Kristel Leesmend, oktoobri teises pooles esietendub Mati Undi interpretatsioon T?ehhovi ?Kirsiaiast?. Sügisesse mahub veel Austeri ?Bamby? ja Styne?i muusikal ?Gipsy?. Aasta viimane esietendus on detsembris, mil tartlaste ette jõuab Kanguri/Pabuti ?Timbu-Limbu ja lumemöldrid?.

Kevadeks lavastab Vanemuine Cooney, Donizetti, Chopini, Minkuse, Koltési ja paljude teiste loomingut. Järgmise suvelavastusena etendub Tartu raeplatsil Webberi ?Evita?. Lavale jääb ka paarkümmend etendust senisest repertuaarist.

1. oktoobril avatakse Vanemuise black-box Sadamateater ? novaatorlike lahenduste lava, millel mängitakse provokatiivseid tükke. Uus hooaeg tõi teatrile ka uue logo.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:11
Otsi:

Ava täpsem otsing