Loomalikult naljakas

Lauri Jürisoo 07. september 2001, 00:00

Autoõnnetuse üle elanud käpard (Schneider) satub erakteadlase eksperimentide ohvriks, kes siirdab talle loomade geene. Ta muutub selle tagajärjel pooleldi loomaks, hakates kummalisi tükke tegema: delfiini kombel ujuma, hobusena jooksma jne. Kuid maailm pole üliinimese sünniks veel valmis...

Ma nimetan ?Eluka?-suguseid linalugusid parema definitsiooni puudumisel ?okikomöödiateks, kuigi see pole päris täpne mõiste. Taolise kraami eripäraks on soov publikut rumalavõitu huumoriga üllatada ? hästi sobivad näiteks kummalise välimuse või olekuga friigid, keda näidatakse üsna tihti. Raske on samas uskuda, et nn hea maitsega kinosõber tingimata solvuks või jälestust tunneks. Kõik suudavad leida nende seast isikliku meelisfilmi ? kindla massilemmikuna nimetaksin ?Õudsat filmi?, mis mingi kahtlase levitaja kaudu ja eriti viletsalt subtitreerituna mõne kuu eest videolevissegi jõudis.

?okikomöödiad on tänapäeva vaste kaheksakümnendatel suurt menu nautinud paroodiakomöödiatele. Mõlema plussiks oli ning on leidlikkus üllatamisel-ehmatamisel. Teist inimest rumalas olukorras näha on tihtipeale naljakas ning selliseid hetki pakutaksegi ridamisi. Kui palju te ikka muidu näete rinnapiimavuntsidega Jim Carreyt või postkasti armunud postiljoni?

Rob Schneider on tegelikult üsna ilmetu mees, aga ta sobib oma armetu välimuse tõttu just ?okikomöödiatesse, kus vaja kedagi peedistada, poksikotina kasutada vm. Minevikus kuulsusetuid kõrvalosi teinud kutt meeldis rahvale Adam Sandleri ?Lahedas papas? (1999) ning mängib peaosa nüüd juba teises oma hittkomöödias ? nii ?Deuce Bigalow? kui ?Elukas? on osutunud menukaks. Schneider kopeerib ekraanil Sandlerile nime teinud tegelastüüpi (loll, aga kuidagi armas), aga tema filmid on vähem imalad ja seetõttu värskemad.

?Elukas? pole nii meeldejääv kui ?Õudne film? ja ?Kutt, kus mu auto on??, aga ?okikatele vääriline täiendus. Lahedam kui juuni lõpus nähtud ?Poissmehed? ega peta igas elueas väikeste poiste lootusi.

 • ?Elukas?
  The Animal, USA 2001
  R: Luke Greenfield, O: Rob Schneider, Colleen Haskett jt
  alates 07.09. Kinos Coca-Cola Plaza (MPDE)

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  25. November 2011, 09:11
  Otsi:

  Ava täpsem otsing