Nadir Zahif ? tatari rahvusest USA ärimees Eestis

ÄP 07. september 2001, 00:00

Kuidas sündis teil mõte investeerida Eestisse?
Mul on seljataga üks ebaõnnestunud katse Eestisse investeerida. Olin huvitatud Silmetist ja osalesin selle erastamiskonkursil, kuid vastus oli kahjuks eitav.

Kust pärinevad teie nüüd Paldiskisse investeeritavad miljonid?
Tegelesin Soomes suuremahulise naftaäriga. Minu firma Mazot kuulus seal 200 suurema hulka. Lahkusin sellest ärist teadlikult ja hakkasin otsima uusi rakendusvõimalusi. Eestis olid inimesed, kes keelitasid mind siia investeerima.

Kas tohib teada, kes need olid?
Näiteks minu partner naftaäris Nikolai Jugantsev.

Kui palju paigutasite Paldiski puidukompleksi oma isiklikku raha?
Kogu projekt alustades Siberist tooraine toomisest kuni USAs turustamiseni välja läks maksma 20 miljonit USA dollarit (352 mln kr), sellest jäi Eestisse 15 miljonit dollarit (264 mln kr). Oma raha panin selle alla 13 miljonit dollarit (228 mln kr) ja Hansapanga ees on mul liisingukohustusi 1,4 miljoni dollari (24,6 mln kr) eest.

Miks just puiduäri?
Otsustasin ära kasutada oma sidemeid kodumaal Ni?ni-Novgorodis toorme hankimiseks, seadusega tagatud töötlemisvõimalusi puhvertsoonis Eestis ja rikka USA turu ammendamatuid võimalusi toodangu realiseerimiseks.

Mil määral olete huvitatud Paldiski sadamast?
Usun, et nemad on minust rohkem huvitatud.

Mis hinnaga omandasite Pentagoni territooriumi ja millal seal ehitusega alustate?
Ostsime selle sümboolse hinnaga, praktiliselt lubaduse eest piirkond korda teha, aga ma olen valmis sellesse paigutama nii palju raha kui tarvis. Ehitamisega ei saa alustada enne, kui on tehtud insenertehnilised uuringud.

Teil on Connecticutis oma elamine ja koguni farm. Kui palju saate Eestis viibida?
Olen sunnitud siin pikalt olema ja seetõttu on mul ka Tallinnas maja. Muidugi ei tule see kasuks minu pereelule. Oktoobris peaks minu venelannast abikaasas sünnitama kaksikud ja siis on meil peres juba kuus last.

___________________________________________

Paldiskilased saavad tööd tatarlase rajatud tehases

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:51
    Otsi:

    Ava täpsem otsing