Täitur võib teenida advokaadipalka

Merike Ojasson 11. september 2001, 00:00

Kahe kuu jooksul Ametlikes Teadaannetes avaldatud täitekutseid kokku lugedes selgub, et pikimad võlgnike nimekirjad on avaldatud just nende kohtutäiturite poolt, kes tegelevad Tallinnas ja Harjumaal trahvidega. Juulis-augustis esitas kohtutäitur Hannes Järvala Ametlikes Teadaannetes avaldatavate võlgnike nimekirjas 1585 eraisiku või firma nime, Veiko Kaasik ootab oma büroosse 899 tulijat ning Mati Kadak on võlgnikena välja kutsunud 850 esindajat.

Iga avaldatud nimi suurendab täituri töötasu teoreetiliselt 250 krooni võrra, sest just nii suur on kuni 5000kroonise nõude puhul täituritasu. See omakorda tähendab, et nende täiturite kuusissetulekud võiksid täiusliku trahvimaksmise korral olla 106 000?198 000 krooni.

Rahateenimise võimalused ongi neil täituritel olulisemalt suuremad, sest nendele toodavad parkimis- ja liikluspolitsei trahvinõuded makstakse ka enamasti ära.

Lisaks küsivad täiturid oma tasu ka juhtudel, kui inimene tasub oma trahvi pärast meeldetuletuse saamist.

Tallinna trahvirahade üliedukat laekumist näitab see, et kui selle aasta eelarvesse oodati trahvirahadena 10 miljonit krooni, siis septembri alguse seisuga on laekunud juba 16,4 miljonit krooni.

?Kohtutäiturite aktiivne töö on trahvide laekumist oluliselt mõjutanud. Aga uut prognoosi, kui palju aasta lõpuks trahvidest raha laekub, ei ole praegu veel tehtud. Kui teised tululiigid jäävad alalaekumisega, ei pruugi trahvide ülelaekumine eelarveplaane otseselt muuta,? ütles Tallinna linnakantselei finantsteenistuse konsultant Heino Tonsiver.

Ametlikesse Teadaannetesse ilmub trahvisaaja nimi juhul, kui inimene või firma kutsele ja korduvkutsele ei reageeri. Kui seaduserikkuja ei ilmu väljakuulutatud ajal ka täituri büroosse, on täituril õigus saamata jäänud trahv võtta süüdlase pangakontolt. Arestimisel võetakse pangakontolt nii täituri tasu kui maksmata jäänud trahvisumma.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Kristiina Herodes ütles, et kuna kohtutäitur on avalik-õiguslikku ametit pidav sõltumatu isik, puudub ministeeriumil täpne ülevaade selle kohta, kui palju täiturid teenivad.

?Täiturid esitavad ministeeriumile kvartaalse aruande menetluses olevate ja lõpetatud nõuete kohta, kuid sellest ei nähtu üks-üheselt täituri tasu. Tubli täitur peaks igas piirkonnas teenima vähemalt Eesti keskmise palga,? arvas Herodes.

Põlva piirkonna kohtutäituri Aive Kolsari sõnul on juhtumid, kus inimene ei tea oma maksmata jäänud trahvist, sealkandis suhteliselt haruldased.

?On olnud paar juhtumit, kus inimene on leidnud Ametlikest Teadaannetest oma nime. Vahel on trahv juba makstud ja segadus on tulnud näiteks sellest, et liikluspolitseiametnik on eksinud aadressi kirjutamisel või on trahvi tasunud abikaasa oma pangkontolt,? rääkis Kolsar.

___________________________________________

10.09.2001 Kohtutäitur ootas büroosse 250 korrarikkujat

03.08.2001 Kohtutäiturid rikuvad ametiseadust

13.06.2001 Kohtutäiturid ebavõrdses seisus

14.02.2001 Reform sunnib andma nõude vabakutselisele kohtutäiturile

01.02.2001 Uus amet kahe nädalaga

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing