Marcel Vichmann haarab uut 200 miljonit krooni

11. september 2001, 11:45

EVR Ekspress, mille üks omanikke on kohtus Hansapangalt ligi 170 miljonit krooni võitnud jurist Marcel Vichmann, taotleb 8 miljoni krooni eest Valga Külmvagunite Depoo pankrotivarasid koos depoo ligi 200 miljoni kroonini ulatuva vaieldava kogunõudega Eesti Raudtee vastu, kirjutab EPL Online.

Nimetatud nõuded on seotud peamiselt depoo vagunite viibimisega Venemaal ja Eesti Raudtee poolt väidetavate takistuste tegemisega depoo opereerimisele.

Konkursi Valga depoo pankrotivarade ostuks juulis võitis EVR Ekspress üle 8 miljoni krooni suuruse pakkumisega, soovides osta depoo kogu pankrotivara, s.o. hooned, seadmed, vagunid, haruteed kui ka nõuded. Ostu-müügi leping on siiani sõlmimata ja EVR Ekspress peab jätkuvalt läbirääkimisi depoo pankrotitoimkonnaga.

Hiljuti selgus, et osa nõudeid on segastel asjaoludel väidetavalt omandanud väärtpaberiameti kunagise juhi Vahur Loki firma, kuid Vichmann kahtleb nõuete loovutamise õiguspärasuses. ?Minule teadaolevalt andis pankrotihaldur Heli Ernits volituse nõuete müügi üle läbirääkimiste pidamiseks, kuid nõuete müük kui tehing lõhnab tugevalt kuriteo koosseisu järele?, väidab Vichmann.

?Samas oleme nõus ostma kogu pankrotivara koos kõigi reaalsete, vaieldavate ja ka nö. täiesti tühiste nõuetega, s.t. umbes kümmekonna kohtuprotsessi ülevõtmist, misjärel vabaneks pankrotipesa igasugusest müügitööst ja kohtuskäimisest?, lisas Vichmann.

Pankrotihaldur Heli Ernits ütles Eesti Päevaleht OnlineŽile, et müües depoo varasid andis nii pankrotitoimkond kui ka tema ise ostjale selgelt teada, et konkurss materiaalsetele varadele ei sisalda nõudeid. EVR Ekspress tegi Ernitsa sõnul pakkumise siiski eeldusega, et ostja saab nõuetele ostueesõiguse. ?Nõuded polnud müügiks?, teatas Ernits. Suhted konkursi võitjaga pole Ernitsa sõnul samuti kiita. ?Minuga nad (ostja ehk EVR Ekspress ? toim.) eriti suhelda ei taha. Nad eelistavad rääkida toimkonnaga.?

Kahe kuuga on EVR Ekspress oma pakkumist depoo varadele tublisti kahandanud ja lõppsumma endiselt kokku leppimata. Eesti Päevaleht OnlineŽi andmeil on EVR Ekspressi pakkumine hetkel 5,5-6 miljonit krooni. ?Igasuguseid summasid liigub,? nentis Ernits.

Vichmanni sõnul oleneb pakkumise suurus sellest, mida pankrotipesa müüb. Ta lisab, et EVR Ekspress on pärast konkursi võitmist teinud vähemalt 3 täiendavat pakkumist. ?Üks on täiesti selge, et sellist vara, nagu müügikonkursile haldur esitas, tal tegelikkuses ei ole. Vaguneid on vähemalt 31 võrra vähem ja enamus, samas kõige olulisem osa varast on seotud erinevate kohtuvaidlustega. Pankrotitoimkonnaga eelistan ma aga suhelda seetõttu, et toimkond koosneb neljast juristist ja arutluse all on kümmekond kohtuvaidlust, milles haldur ei evi paraku piisavat pädevust. Toimkonnaga on meil konstruktiivne arutelu ja ma loodan, et meil õnnestub jõuda mõlemaid pooli rahuldavale kokkuleppele. Samas on mul toimkonna liikmetest siiralt kahju, kuna nad ei saa lähtuda endi kui seaduse alusel tegutseva pankrotitoimkonna liikmete seisukohast, vaid on sunnitud arvestama ka näiteks Siim Kallase, Väino Sarneti ja Guido Sammelselja arvamusega, mis omakorda sõltub pankrotiprotsessi välistest asjaoludest.?

Vichmann kinnitas Eesti Päevaleht OnlineŽile, et EVR Ekspress ei kavatse ega ole kunagi kavatsenud minna ühegi Valga depoo nõudega Eesti Raudtee vastu. ?Olen kooskõlastanud nõuete ostmise ja kogu protsessi edasise rahumeelse omahinnaga lõpetamise nii Eesti Raudtee endise juhi Parbo Juchnewitschiga kui suurerastaja Jüri Käoga, samuti olen seda korduvalt kinnitanud pankrotitoimkonna ja halduriga peetud ühisnõupidamisel, mis on muuseas toimkonna poolt ka lindistatud. Mõned inimesed, ma mõtlen eelkõige Väino Sarnetit, Aare Viirat, Guido Sammelselga ja viimase advokaati Tõnis Tammet, on kogu Valga depoo Eesti Raudtee vastaste nõuete loo kas teadmatusest või mõnel muul põhjusel üles bluffinud. Milleks neil seda vaja on, ei soovi ma hetkel spekuleerida, kuid tahaksin väga näha neid pätte, kes olematute nõuete alusel kohtuprotsessi Eesti Raudtee vastu julgeksid alustada. Ja ei usu ma, et Eestis leidub mõni niivõrd rumal advokaat, kes soovib ennast lolliks teha olematute nõuete alusel väljapressimisega Eesti Raudtee vastu.?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing