USA eestlaskonna juht: teateid hukkunud eestlastest veel ei ole

11. september 2001, 18:47

Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides abiesimees Vello Ederma kinnitas Washingtonist antud usutluses, et teateid terrorirünnakus hukkunud eestlastest tal veel ei ole.

Kas on teateid hukkunud eestlastest?
Ei ole. Ma ei tea täpselt, kas New Yorgis on eestlasi, kes töötasid World Trade Center hoonetes. Kuid see peaks selguma varsti. Info liigub siin väga kiirelt.

Millised tunded valdavad praegu inimesi USAs?
Niipalju kui praegu veel teada, toimusid esimesed terroriaktid alles paar tundi tagasi, ei ole paanikat. Vähemalt mitte Washingtonis, sest siin on peamiselt föderaalvalitsuse töötajad ja need on ammu kohanenud terrorivõimalustega.
Need, kes vaatlevad neid intsidente loogiliselt, näevad, et see oli koordineeritud atakk Washingtonile kui valitsusele ja New Yorgile kui majanduskeskusele - ja peamiselt sümbolitele - nagu World Trade Center ja Pentagon.
Valge Maja lähedale nii kergelt ei saa, sest sealt võidakse lennuk maha lasta. Samuti mitte Kapitooliumile. Valge Maja või Kapitooliumi tabamine ühendab terve ameerika rahva ja nende pommitamine/purustamine oleks ka terroristidele rumalus.

Millist inimeste ohutust puudutavat infot on praegu ameeriklastele jagatud, kas on palutud varjuda või sõita linnast välja?
Informatsiooni jagatakse järjekindlalt raadiost, telekast jne. Föderaalvalitsuse töötajatel on palutud minna koju. Praegu saab sõita ainult linnast välja, mitte sisse, üle sildade. Washingtoni allmaaraudtee lõpeb enne Pentagoni jõudmist. Kellelegi pole öeldud, et varju minna. Midagi ei ole salastatud. Reisilennukid ei lenda. Teleprogrammid räägivad vabalt.
Meie kõik praegu ootame, mida otsustab Bushi valitsus. Tema kindlameelsed nõustajad on asepresident Cheney ja kaitseminister Rumsfeld. Nendele lisandub Condoleezza Rice. Välisminister Colin Powell on pehmem, kuid arvan, et praegune olukord on nii kriitiline, et valitsus tegutseb üksmeeles. Mida nad teha otsustavad, on praegu paljuvaieldav.

Kas vastab tõele, et telefoniside on USAs katkestatud?
Telefoniside ei ole katkenud, kuid liinid on arusaadavalt väga kinni.

Vello Ederma töötas 23 aastat raadiojaamas Ameerika Hääl, praegu on ta Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides abiesimees.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing