Eile krahh Euroopas, täna Aasias ja USAs

Romet Kreek 12. september 2001, 00:00

Ühendriikide finantsturgudel ei alanud eile kauplemine ettenähtud ajal seoses terroristide massilise rünnakuga.

Kaks terroristide poolt kaaperdatud lennukit tabasid Maailma Kaubanduskeskuse WTC mõlemat torni, mis hiljem tulekahju käigus kokku kukkusid.

Ka Washingtonis pandi toime terroriakte Valge Maja ja Pentagoni vastu.

USA valitsusasutused evakueeriti kiirkorras. Ka USA president evakueeriti Floridasse. New Yorgis valitses totaalne paanika. Telefonid ei töötanud, linn oli mattunud paksu halli suitsu sisse.

Euroopa aktsiaturud kauplesid enne traagilisi sündmusi mõneprotsendises plussis, toetatuna Nokia positiivsest uudisest. Nokia kinnitas, et firma kolmanda kvartali kasum aktsia kohta tuleb ootuspärane. Analüütikud ootasid firmalt kasumihoiatust.

Pärast Ameerika karme uudiseid langesid Euroopa aktsiaturud musta masendusse. Briti aktsiaindeks FTSE kauples kell 17.38 5.45 protsenti miinuses 4759.30 punktil. Saksamaa DAX indeks oli kell 17.40 kukkunud 9.13 protsenti 4243.53 punktile. Prantsuse CAC40 kauples kell 17.42 7.28 protsenti miinuses 4064.52 punktil.

Valus jälg finantsturgude ja Ameerika ajalukku on jäetud. Aktsiagraafikutest ning inimeste mäludest toimunut ei kustuta. Ameerika börsidel võib karta krahhi. Kindlustusfirmadel on lähiajal oodata hiiglaslikke kahjunõudeid. Lennukompaniid on kandnud kahjusid. Ehitusfirmadel on seoses katastroofiga oodata hulgaliselt tellimusi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing