Potililledele saab paarisaja krooni eest palgata hooldaja

Jane Pappel 12. september 2001, 00:00

Kui taimede eest hoolitseb üks inimene, välditakse paljusid tegematajätmisi või ületegemisi (eelkõige kastmist). Ma ei soovita taimede hooldust jätta koristaja või koristusfirma ülesandeks. Tavaliselt hoolitseb lillede eest firma sekretär, kuid kui taimi on palju, hakkab see segama sekretäri tavatööd.

Tänapäeval saab firmasse tellida teenusena ka taimede hooldust. Spetsialist hindab konkreetse kontori tingimusi, arvestab firma omapära ja interjööri, töötajate soove ning koostab nende põhjal kompleksse pakkumise. See sisaldab kõike, mis seondub taimedega: taimedest kastekannu ja hooldusjuhendini.

Et taimede eest edaspidi hoolitseda, saab tellida hooldusteenuse. See tähendab, et spetsialist käib firmas ja hooldab taimi ainuisikuliselt. Kõik, mis seondub taimede hooldusega (kastmine, väetamine, lehtede puhastamine, mulla kobestamine, putukatõrje jms) tehakse hooldusfirma poolt, õigel ajal tehakse ka ümberistutustööd jms.

Samuti on võimalik tellida hooldusteenus kord kuus ? sel juhul on teenuse eesmärk jagada nõuandeid taimede kasvatamisest ja kontrollida taimede arengut.

Tavaliselt kastetakse taimi kord nädalas. Suvel, kui ruumid on väga valged ja soojad, tuleks tihedamini kasta. Seevastu talvel, kui valgust on vähem, tuleb tingimata jälgida, kui palju iga taim vett tarbib. Seda saab teada, kui katsuda mulda umbes 10 cm sügavuselt ? kui muld on sealt niiske, tuleb kastmisega oodata.

Aeg-ajalt tuleb mullapinda kobestada, olenevalt istutusmulla koostisest võib juhtuda, et muld paakub nii, et taimejuured surevad õhupuudusest.

Väetamisperiood algab märtsis ja kestab oktoobrini, väetist tuleb kasutada vastavalt väetisepakil olevale hooldusjuhendile. Talvel, kui ruumid on soojad ja valged, soovitan kasta kord kuus taimi nõrga väetiselahusega ? see tugevdab neid ja aitab talve üle elada.

Talvel peaks taimed olema võimalikult valges kohas, ilmselt on valgeim koht lambi all. Olen tähele pannud, et enamik taimi kasvab edukalt ka tavaliste kontorivalgustite all, muidugi peab jälgima, et taime lehed sooja lambi all ei kõrbeks.

Paljud taimed vajavad kärpimist, sest nii moodustub tihedam lehestik (näiteks erinevad kummipuud, diffenbahhiad, ronitaimed).

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing