Remont algab renoveerimiskavast

Alo Karu 12. september 2001, 00:00

Suurim puudus on asjaolu, et ühistu renoveerimist asub teostama juhatus omal jõul ja nõul, selle asemel et palgata asjatundja. Isegi siis, kui hooneosa renoveerimist teostab asjatundja ? nimekas firma ?, ei pruugi sõlmedes süsteem kokku sobida, näiteks fassaadisüsteem katusesüsteemiga.

Tihti alustatakse ühistu renoveerimist lamekatuse uuendamisega. Eesti tellijas on sügavalt juurdunud nõukogudeaegne arusaam, et katuse renoveerimine on vaid uue katte paigaldus. Lisasoojustamine on veel arusaadav, kuid toimiva katusesüsteemi/fassaadisüsteemi jne väljaehitamise vajadus käib tihtipeale üle mõistuse.

Fassaadi muutmisel ollakse valdavalt sunnitud tellima projekt. Täpsemalt väljendudes fassaadipass, sest seda nõuab linnaosa valitsus. Fassaadipass ka tellitakse, kuid see hõlmab vaid hoone konkreetset osa (antud juhul fassaadi). Tuleks aru saada, et kohustuslik fassaadipass ja projekt on kardinaalselt erinevad asjad. Sellist vastutusrikast sõlmlahendust nagu parapet fassaadipassid loomulikult ei sisalda. Parapet on üks kogu hoone vastutusrikkamaid sõlmi, kus kohtuvad fassaad, soojustus, lamekatus, plekitööd ? difusiooni/kondensiooniprobleemid on võimendatud, tihti lisandub siia veel vee äravool (nii välimise kui ka sisemise äravooluga katustel).

Tihti tuleb alles mõne aasta vanuse katuse räästa- ning parapetiplekid fassaadi renoveerides uute vastu vahetada, sest katuse ehitamise ajal fassaadile veel ei mõeldud. Kui mõeldi, ja jäeti fassaadile ka ruumi, siis kindlasti ei sobi see kasutatavatele fassaadisüsteemile, nii et mitmekümnetuhandene kulutus oli asjata ja tuleb uuesti teha.

Tsiteerin Eestis kõrgelt tunnustatud fassaadispetsialisti Alar Piirfeldi: ?Hoone välispiirdesüsteemi üks ülesanne on kaitsta hoonet ilmastikumõjude eest. Sellesse süsteemi kuuluvad alamsüsteemid: katusesüsteem, vihmavee äravoolu süsteem, fassaadisüsteem, uksed, aknad, rõdud, lod?ad, terrassid, markiisid, rakked, läbiviigud. Kui üks süsteemi või alamsüsteemi osa ei tööta, ei funktsioneeri kogu süsteem tervikuna. Seetõttu on vajalik kogu süsteem tervikuna läbi mõelda ning kavandada, et ka alamsüsteemid omavahel haakuksid.?

Hoone renoveerimine eeldabki korralikku kavandamist/ekspertiisi ja projekti tellimist. Kokkuvõttes tuleb odavam tellida projekt kogu hoone ja kogu kinnistu kohta kui iga renoveerimisosa kohta eraldi. Samuti pole hooneosa projektiga võimalik ette näha projektis mittekajastuvate hooneosade lahendusi ja nende liitumist teiste hooneosadega tulevikus.

Tihti vaevab korteriühistuid parkimiskohtade nappus, 20?30 aastat vanad kõnniteed ja kogu hoovi planeering ei rahulda tänapäeva vajadusi. Seetõttu tuleks tellida nii planeering kui ka hoone renoveerimisprojekt.

Ka autori elukohas Tartus teeb ühistu igal aastal ehitus-renoveerimistöid, kuid seda ainult kohtades, mis karjuvad käes. Ühtset renoveerimiskava, mis lähtuks säästvast arengust, pole ning sellele ei pööra keegi ka tähelepanu. Kui olen püüdnud selgitada nii lokaalkütte kui ka piirdetarindite soojustamise ja hoone kui terviku kavandamise vajadust, siis on tunda, et see ei jõua ühistu liikmeteni.

Külma rahuga ollakse nõus kinni maksma nii tsentraalkütte kui ka läbi alasoojustatud piirdetarindite haihtuvad tohutud soojakaod ja keegi ei protesteeri. Samas, kui rääkida lokaalküttest või piirdetarindite soojustamisest, saadakse küll aru, kuid kuuldes maksumusest, tekib kohe tõrge.

Piirdetarindite lisasoojustamine nõuab jällegi asjatundlikku suhtumist. Nimelt ei piisa lihtsalt soojustuse lisamisest, vaid tuleb tagada ka konstruktsioonide ehitusfüüsikaline toimuvus ja süsteemide probleemivaba liitumine ning koos töötamine. Kahjuks peab mainima, et paljude projekteerijate ehitusfüüsika- ja ehitusmaterjalialased teadmised on lubamatult nigelad (eriti mis puudutab materjalide ja süsteemi sobivust kliimaoludesse).

Hoonete lisasoojustamise kavandamine nõuaks lausa ekspertiisi/uuringute/termovisiooni tellimist. Nõukogudeaegsed hooned on valdavalt ehitatud tüüpprojekti järgi, kuid projekte on sageli kohendatud ja muudetud. Ehitamise ajal aga esinesid varustusprobleemid ja materjalidest kasutati parasjagu kättesaadavaid. Seetõttu võivad kahe pealtnäha ühesuguse hoone lahendused olla erinevad ja eeluuringud vajalikud. Samuti võib hoone eri osades olla kasutatud erinevaid materjale.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:52

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing