USA ründamine tekitab paanikat

Tõnis Arnover 12. september 2001, 00:00

USA uuema ajaloo kõige hullemad rünnakud tekitasid riigis kaose ja paanika, halvasid kommunikatsioone, jätsid turud suletuks ning sundisid inimesi evakueerima tähtsaimatest hoonetest, nagu Valge Maja, riigidepartemang, keskasutused, CIA ja ÜRO. Samal ajal kui televisioon edastas pilti suitsusambast, mis tekkis vahetult enne kella üheksat hoone üht torni ramminud lennukist, rammis hoone teist torni teine lennuk, põhjustades suure plahvatuse. Peagi pärast plahvatusi kukkusid mõlemad tornid kokku.

?Ebanormaalne. Ma vaatan oma rõdult Manhattanile ja kõik, mis näha on, on tolm,? rääkis eile New Yorgis töötav eestlanna Eveli Mürkel. Ise on Eveli Mürkel praegu oma kodus New Jersey?s, mis on umbes 10 km kaugusel Manhattanist.

?Ma töötan 2. kvartalis, seega umbes 100 meetri kaugusel Maailma Kaubanduskeskusest (World Trade Center ? WTC). Mu sõbranna oli WTCs, kui see juhtus, temast ei tea me praegu midagi. Ma istusin just autosse, et sõitma hakata kui mu arst, kellega telefonis just rääkisin, ütles, mis juhtus. Tuttavad, kes elavad WTCst umbes kolm kvartalit eemal, leidsid oma maja eest ja rõdult kõiksugu kehaosi,? rääkis Mürkel.

?Ma ei tunne veel õieti midagi,? sõnas ta. ?Ma käisin kirikus juba palveid lugemas ja küünlaid süütamas. Inimesi läheb kirikutesse metsikult, kõik on paanikas. Varsti lähen verd andma.?

Eveli rääkis, et on püüdnud ühendust saada teiste New Yorgis elavate eestlastega, kui see pole õnnestunud.

?Ma ei teagi, mis tunne on. Pettumus maailmas, kohutav ehmatus ja teadmatus. Olen muidu iga nädal teisipäeva hommikul kell 9 käinud seal samas ilusalongis ja täna ei läinud, sest käisin eile. See on WTCst üle tee,? ütles Eveli. ?Ärge unustage sealgi palveid lugeda,? sõnas ta.

New Yorki elanik Dale Shulmistra rääkis eile, et kesklinnas polnud suurt midagi näha, kõik oli mattunud paksu suitsu. ?Praegu pole võimalik New Yorgist välja saada ega sisse sõita,? ütles Dale. Tema sõnul liiguvad inimesed tänavatel jalgsi, paljud nutavad. Enamikus kontorites on töö seiskunud, jälgitakse telerite ette kogunenult CNNi või ollakse tänavatel.

USA telekanalid teatasid julgeolekutöötajatele viidates, et mõlemad lennukid olid kaaperdatud Bostoni Logani rahvusvaheliselt lennuväljalt. Üks oli United Air Linesi ja kaks American Airlinesi lennukid. American Airlines kinnitas kahe 156 reisijaga ja 17 meeskonnaliikmega lennuki kadumisest. Kõik USA lennud eile peatati.

New Yorgi linnapea Rudolph Giuliani teatel on linnas tohutul hulgal ohvreid. Tavalisel tööpäeval viibis kahes 110korruselises hoones umbes 150 000 inimest. Samas hoones toimus terroriakt ka 1993. aastal, mis tõi kaasa mitme inimese surma ja massilise evakueerimise.

Veel üks lennuk süütas USA sõjalise jõu sümboli, kaitsevägede peastaabi Pentagoni. Kogu hoone evakueeriti. Üks lennuk plahvatas ka Pittsburghi lõunaosas, aga seda ei ole seni terroristidega seostatud.

?Tegemist on selge terroriaktiga,? ütles USA president George Bush, kes katkestas visiidi Florida osariiki ja naasis Washingtoni. President tõotas, et süüdlased tehakse kindlaks mis tahes hinnaga. Ta nimetas toimunut rahvuslikuks tragöödiaks.

Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides abiesimees Vello Ederma kinnitas Washingtonist antud usutluses, et teateid terrorirünnakus hukkunud eestlastest tal ei ole. Ühtlasi ta kinnitas, et Washingtonis erilist paanikat ei ole. ?Me kõik ootame, mida otsustab Bushi valitsus. Tema kindlameelsed nõustajad on asepresident Cheney ja kaitseminister Rumsfeld. Nendele lisandub Condoleezza Rice. Arvan, et praegune olukord on nii kriitiline, et valitsus tegutseb üksmeeles.?

Abu Dhabi televisiooni teatel võttis vastutuse rünnaku eest enesele üks Palestiina terrorirühmitus. Palestiina Radikaalne Demokraatlik Rinne, keda süüdistati, eitas oma seostust rünnakuga. Terrorirünnaku korraldamises kahtlustatakse ka tuntud Saudi päritolu terroristi Osama Bin-Ladenit, keda süüdistatakse USA Keenia ja Tansaania saatkonnale rünnaku korraldamises 1998. aastal.

Enamik maailma liidreid avaldas USA-le terrorirünnakute puhul kaastunnet ja toetust. Saksamaa kantsler Gerhard Schröder ütles president Bushile saadetud kirjas, et Saksamaa valitsus mõistab terroriaktid täielikult hukka ja on Ameerika rahvaga solidaarne. Venemaa president Vladimir Putin nimetas juhtunut kohutavaks tragöödiaks ning avaldas USA-le sügavat kaastunnet.

?Investorid mõtlevad kindlasti, kas tegemist võib olla USA vastu sihitud terrorismikampaania algusega, kus löögiobjektiks on võetud ülitähtsad asutused,? ütles Londoni Standard Life Investments peastrateeg Andrew Milligan Reutersile.

Kahe lennuki rünnaku tõttu Maailma Kaubanduskeskusele jäid paari kvartali kaugusel asuvad New Yorgi börs ja Nasdaq eile suletuks. Mitmel turul seiskus kauplemine täielikult, sest hulk maalerfirmasid asuvad Maailma Kaubanduskeskuse hoones. Kõik ametiasutused, pangad ja finantsasutused jäid suletuks.

Sellele vaatamata teatas USA finantsturgude järelevalveorgan, et ta ei kuuluta terrorirünnaku tõttu turgudel välja erakorralist olukorda, sest enamik börse oli niikuinii suletud. ?Me ei pea seda vajalikuks,? ütles futuurkaubalepingute kauplemise komisjoni CFTC esindaja Reutersile.

Investorid kiirustasid finantsturgudel raha paigutama madala riskiga varadesse. USA valitsusvõlakirjad kallinesid peaaegu terve protsendipunkti võrra. USA dollar nõrgenes nii euro, Jaapani jeeni, ?veitsi frangi kui Briti naela suhtes. Kulla hind hüppas peaaegu 6 ülespoole. Kullaunts kallines Londonis 16 dollarit ja selle sulgemishinnaks oli Reutersi teatel 287 dollarit. Sularahatehingutes kerkis kullahind 288?293 dollarile. Londoni metallibörsil tõusid samuti vase ja alumiiniumi hind. Nafta hind tõusis, sest kardeti Lähis-Ida kriisi süvenemist ning kuna esines kuuldusi, et terrorirünnak võib olla seotud Iisraeli ja Palestiina konflikti süvenemisega. Londoni börs teatas samuti oma peakorteri evakueerimisest.

___________________________________________

Eesti tugevdab rünnaku mõjul julgeolekut

Eile krahh Euroopas, täna Aasias ja USAs

Katastroof tekitas finantsturgudel kaose

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing