Amfiiblõikur puhastas Emajõe umbekasvanud kaldaserva

12. september 2001, 07:51

Pärnu ettevõttele Wetmen kuuluv roomikutega amfiibmasin Truxor ukerdas eile pärastlõunal laululava taguselt alleelt Emajõkke, lõikas veepiirilt maha lapi taimerägastikku ja tõstis selle kaldale, kirjutab Tartu Postimees.

Wetmeni amfiibmasina Tartusse näidislõikusele kutsunud Tartu sadama juhataja Ain Adamson nentis, et Emajõe kaldad vajavad puhastamist.

Taimepadrik ja sellesse kinni jäänud sodi takistavad laevaliiklust, ka avaks võssa kasvanud kallaste puhastamine inimestele pääsu jõe äärde ja ärataks neis huvi laevaturismi vastu.

Augustikuus Rootsist ostetud uue keskkonnakaitsetöödeks mõeldud masinaga vaid 250 tundi töötada jõudnud Kaido Vaik rääkis, et Truxor niidab veetaimed kuni pooleteise meetri sügavuselt ja toob heinahunniku ka kaldale.

Uue masina suur pluss on Vaigu sõnul asjaolu, et see töötab ka pehmel pinnasel või vees, kuhu näiteks traktor ei pääse.

Wetmeni eestvedaja Margus Poll ütles, et näeb masina tulevaste tellijatena kohalikke omavalitsusi, kes on huvitatud näiteks ujumis- ja kalastuskohtade või umbekasvanud tiikide puhastamisest. Et masin niidetud taimed ka veest välja tõstab, paraneb vee voolavus ja väheneb kinnikasvamist soodustavate toitainete hulk.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing