Ettevõtjad tunnevad muret oma USA koostööpartnerite pärast

ÄP 13. september 2001, 00:00

Mõeldes sellele isiklikule tragöödiale, mida New York praegu läbi elab, nendele kümnetele tuhandetele ohvritele ja nende omaste valule, siis õnnetuse majanduspool, selle mõjud ka maailmamajandusele tunduvad täiesti tühised, lausus IBM Eesti juht Valdo Randpere.

IBMil on väike kontor Lõuna-Manhattanil, sealse personali olukorrast ei tea me paraku praegugi midagi, pole selge, kas inimesed pääsesid õnnetusest või mitte, lisas Randpere.

Kreenholmi Valduse ASi juhataja Meelis Virkebau sõnul on ta kõige rohkem mures mitte ekspordi, vaid paari partneri pärast, kelle kontorid asuvad hävinud kaubanduskeskuse vahetus läheduses Manhattanil.

?Mul puudub info, kas inimestega on kõik korras,? sõnas Virkebau. ?Samuti on oluline, et meie partnerite lähedastega poleks midagi juhtunud. Praegu mõtlen ma küll kõige vähem meie ekspordi võimalikule tagasilöögile USAs,? lausus ta.

Virkebau sõnul sai ta eile öösel kella kolmeni helistades telefonitsi kätte mitmed Kreenholmi koostööpartnerid USAs. ?Alati heatujulised ja enesekindlad ameeriklased on sügavas ?okis,? vahendas Virkebau kuuldut. ?Kõige olulisem on, et meie partnerid usuksid, et selline terroriakt ei saa enam kunagi juhtuda,? rääkis Virkebau.

Meelis Virkebau kinnitusel pidid järgmisel nädalal tulema neile külla mitme suure Ameerika partnerfirma esindajad, et rääkida toodetest, millega Kreenholm kavatseb 2003. aastal USA turule minna. ?Tõenäoliselt jääb kohtumine ära ja see on igati mõistetav,? lisas Virkebau.

Kreenholmi Valdus ekspordib sellel aastal Ameerika Ühendriikidesse umbes 24 protsenti kogutoodangust. Kreenholm müüb USAsse tänavu mööblikangast, käterätte ja puuvillast lastemähkmeid 300 miljoni krooni eest.

Ameerikas kolme võrdväärset koostööpartnerit omaval Remedial oli eile pealelõunaks kontakt saavutatud vaid ühega neist. ?Teistest pole kippu ega kõppu kuulda, mistõttu ootan teateid pikisilmi ja pingeliselt,? nentis Ülle Kirss Remediast.

Kirss sai eile USAst elektronkirja, milles üks Remedia alkoholiimportija kirjeldas oma üleelamisi Manhattani sillal ajal, mil varises kokku üks Maailma Kaubanduskeskuse kõrghoonetest. ?Nad on seal ka ise täielikus segaduses ega oska veel midagi konkreetset öelda või ennustada, mis tulevik toob,? kirjeldas Kirss.

Olulise osa oma toodangust USAsse eksportiva Tallinna Klaverivabriku müügiosakonnas valitses eile pealelõunal teadmatus just äsja suure lombi taha läkitatud kaubapartii saatuse suhtes. Samuti ei olnud ettevõttel õnnestunud saada kontakti New York City?s viibiva Tallinna Klaverivabriku juhi Indrek Lauluga.

Poole oma toodangust USAsse eksportiva ASi Silmet Grupp juhatuse esimees Tiit Vähi kinnitusel saatis Silmet Grupp eile kaastundeavaldused oma USA äripartneritest toorme tarnijatele ja toodangu ostjatele. ?Mitme äripartneri kontorid asuvad New Yorgis, kuid mitte World Trade Centeri vahetus läheduses,? ütles Vähi.

Küsitletud ettevõtete juhid ei osanud veel prognoosida, milliseid tagajärgi võib üleeilne ebainimlik terroriakt tuua nende ekspordile USAsse.

Pakterminali juhatuse esimehe Raivo Vare hinnangul on ees ootamas ümberkorraldused rahvusvahelises poliitikas. Ameerika majandusele tuleb tema sõnul siiski kõva tagasilöök ja kuna USA majandus otsustab, mis toimub maailmamajanduses, siis tuleb tagasilöök ka maailmamajandusele.

Valdo Randpere ütles, et kui veel üleeile võis oodata-loota, et üldine majanduskonjunktuur aasta lõpu poole paraneb, siis nüüd ilmselt mitte. ?Olukorras, kus suured pilvelõhkujad kokku varisevad ja kümned tuhanded inimesed saavad surma, siis ma ei näe praegu küll mitte midagi sellist, mis paneks inimesi rohkem tarbima, pigem tõmmatakse praegu pidurid peale,? lausus Randpere.

Teisel seisukohal oli USAs äri ajanud Rein Kilk. Tema sõnul ei ole terrorirünnakutega tekitatud kahjud võrreldavad pidevate ja märksa laastavamate taifuunidega, mistõttu ei näe ta rünnakus ohtu majandusele. ?Kui mingi roheline mehike vaataks kõrgelt taldriku pealt, siis ta lihtsalt ei saaks aru, sest maju lõhutakse ju kogu aeg,? sõnas Kilk.

?Ma isegi ei oska öelda, kust seda majanduse peale ümber arvutada, kindlasti tehakse sellest küll sadu filme ja müüakse postkaarte, ma usun, et New Yorgis käib juba selline bisnis,? lisas Kilk. Tema hinnangul tekitab hoopis suuremat kahju lendude ärajätmine.

Tartu elektroonika ja peenmehaanikafirma ASi Tarkon peadirektor Toomas Noorem pelgas, et terrorirünnak võib mingiks ajaks peatada Rootsi Ericssoni ja Tarkoni ühisprojekti kolmanda põlvkonna mobiilsideseadmete arendamisel. ?Meie ühisprojektis on väga tõsiselt arvestatud USA turuga,? täpsustas Noorem.

Tarkoni üheks suuremaks kliendiks on USAs Seattle?is asuv printerifirma Intermec, kellele Tarkon ekspordib läbi Intermeci Rootsi tütarfirma toodangut umbes 28 miljoni krooni eest ehk 14 aastakäibest.

Traagilised sündmused New Yorgis ei mõjuta Põhja-Ameerikasse suuski ja hokikeppe eksportiva ASi Viisnurk selle aasta tootmistulemusi, küll aga võib mõjutada kaugemas tulevikus, ütles Viisnurga juhatuse esimees Meelis Kukk.

Kukk ei välistanud, et üleeilsed sündmused võivad võimendada Ameerika Ühendriikides valitsevat tarbimise madalseisu, mis puudutab tulevikus ka Viisnurka kui spordikaupade tootjat. ?Võib tulla mingi tagasilöök, kuid selle ulatust ma valdavaks ei pea,? prognoosis Kukk.

Viisnurk müüb tänavu Põhja-Ameerikasse ligi kolmandiku toodetud murdmaasuuskadest. Rahaliselt tähendab see müüki ligi 20 miljoni krooni eest. Kuke kinnitusel on ettevõte lähetanud enamiku tänavusest tellimusest juba ära.

Tiit Vähi sõnul sunnib terroriakt Ameerikat ja kristlikku ühiskonda üha enam tegelema ühiskonna ja demokraatia kaitsega. ?See ilmselt nõuab üha uusi tehnoloogiaid ja strateegiliste materjalide kasutamine suureneb,? märkis Vähi.

Ameerika Ühendriikide kodanik, kinnisvarafirma Ober Haus osanik ja juht Paul Oberschneider ütles, et ehkki paljud asjad on USAs veel selgusetud, ei ole tõenäoline, et kapitali vool Euroopa riikidesse katkeb.

?Arvan, et kõik kokkulepped, mis on sõlmitud, jäävad pidama, rahaliselt see meie ärisid ei mõjuta,? sõnas ta. ?Muidugi sõltub, kuidas asjad maailmas edasi lähevad, kui kriis muutub globaalseks, siis muutub loomulikult kõik,? lausus Oberschneider.

?USA rahasüsteem on stabiilne, kui ka börs peaks 1000 punkti võrra alla minema, siis tehakse oma asjad ikka lõpuni,? rääkis ta. ?Pangad töötavad, rahasüsteem funktsioneerib, pikaajaliselt suurt mõju ma ei näe, ehkki lühiajaliselt on börsil kõikumised,? ütles Obershneider.

Tema sõnul USA kinnisvaraturule katastroof suurt mõju ei avalda. ?Kinnisvaraprojektid on pikaajalisemad ja kinnisvara pole nii likviidne. Nii palju ja nii kiireid kõikumisi kui börsil ei tule,? lausus ta.

Paul Oberschneideri sõnul oli õnnetuse hetkel WTC hoones üks tema endisi töökaaslasi. ?Temast uudiseid pole, üldse on raske USAs kedagi kätte saada,? lisas Oberschneider.

Osaliselt USA firmale Metromedia kuuluva ASi Trio LSL juhatuse esimees Rein Lang peab üleeilseid terroriakte New Yorgis ja Washingtonis ajaloo uue etapi alguseks. Mida see endast kujutab, ei tea veel keegi.

?Praegu on seda veel ka vara öelda. Lähemad paar päeva näitavad, mis edasi hakkab juhtuma. Tegu on sisuliselt kolmanda maailmasõja eelõhtuga. Järgnevad päevad näitavad, kas maailmas tekib konfrontatsioon või mitte. Kui tekib, siis on võimalik üks stsenaarium, kui ei teki, siis teine. Praegu ei prognoosi midagi,? ütles Lang.

Raivo Vare hinnangul on USAs vallandunud Kolmas maailmasõda, mis võib viia üles naftahinnad ja kasvatab transiiti, sh ka Eesti õlitransiiti.

?USAs aset leidnud sündmused on see, mida on pikka aega ennustanud rahvusvahelised julgeolekuanalüütikud ? Kolmas maailmasõda, aga teistsugune kui senised. Sõda rahvusvahelise terrorismiga teljel põhi-lõuna,? lausus Vare.

Tiit Vähi Vähi sõnul puutus maailm eile kokku uue probleemiga uues mastaabis. ?Siin ei olnud tegu enam riikidevahelise jagelemisega, vaid eri tsivilisatsioonide kokkupõrkega,? lausus Vähi.

Vähi hinnangul kannatab USA terroriakti tõttu palju, kuid ei kuku põlvili. ?Ameerika poliitika muutub uuest olukorrast tulenevalt ,? ütles Vähi.

?Saab olema vähem ameerikalikku liberaalsust ja rohkem pööratakse tähelepanu igapäevase julgeoleku kindlustamisele,? lisas ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing