Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Seened kuivavad kõige paremini soojas, ringleva õhuga ruumis
Suuremad seened tuleb poolitada või lõigata neljaks. Seejärel asetada seenetükid paraja vahega restile või lükkida nöörile. Õhk peab kuivatusruumis olema soe, kuiv ning liikuv.
Kuivatatakse võimalusel algul jahedamal, 40?50 °C, hiljem soojemal, kuni 80 °C, temperatuuril. Ahju lähedal kuivatamisel on oht, et seened kuivavad liialt krõbedaks. Päikese käes kuivatamisel tuleb seeni kaitsta võrgustikega kärbeste ja teiste putukate eest.
Parajalt kuivad seened on painduvad, ei murdu ning ei eralda pigistades mahla. Täiesti kuivanud seeni saab säilitada pikemaks perioodiks. Selleks tuleb nad hoolikalt sulgeda õhukindlasse anumasse. Tavalistes, keeratava kaanega purkides säilivad õhust kergesti niiskust imavad seened vaid mõne kuu.
Enne tarvitamist tuleb kuivatatud seeni hoida mõni tund nõrgalt soolases piimas.
Teise võimalusena leotatakse seeni tavalises soojas või kuumas vees. Sõltuvalt seeneliigist võtab seente söögikõlbulikuks muutmine sellisel juhul aega 15 minutit kuni mitu tundi.
Autor: ÄP