Eripensionideks kulub aastas 23 miljonit

14. september 2001, 07:29

Eesti ametkonnad kulutavad aastas eripensioni saajatele kokku ligi 23 miljonit krooni, muretu vanaduspõlv on seadustega kindlustatud üheksa eri ametkonna endistele töötajatele, kirjutab Postimees.

Kokku saab Eestis eripensione ja endise ametikohaga kaasnevaid hüvitisi 174 inimest. Kõige rohkem - ligi pool miljonit krooni aastas - kulutab riik endisele ülemnõukogu presiidiumi juhatajale Arnold Rüütlile.

Eri seadustega on ametipension, mis enamasti moodustab rohkem kui poole antud ametikoha palgast, määratud presidendile, riigikogu liikmetele, riigikontrolli ametnikele, õiguskantslerile ja tema asetäitjale-nõunikule, kohtunikele, prokuröridele, kaadrikaitseväelastele ning piirivalvuritele.

Kõige soodsamas seisus on pensionieas endised presidendid, kellele lisaks ametipensionile, mis on 75 protsenti kehtivast presidendi palgast, on vabariigi presidendi ametihüvede seadusega riigi kulul ette nähtud ka tööruumid, sekretär ja nõunik, transport koos autojuhiga ning vajadusel ka kaitse.

Varasematele riigikogu lihtliikmetele on eripensionina ette nähtud kolm keskmist palka. Praegused ja tulevased parlamendisaadikud hakkavad eripensioni saama aga vastavalt tööstaa?ile, mis peab olema vähemalt kolm aastat. Eri koefitsiendid lisanduvad aga riigikogu kõrgematele liikmetele, näiteks juhatajale ja fraktsioonide juhtidele.

Sotsiaalkindlustusameti pressiesindaja Elve Tonsi sõnul on praegu koostamisel seaduseelnõu, mis tagaks tulevikus eripensioni teatud staa?iga politseinikele, kelle vanaduspõlv on seni kindlustatud vaid tavalise pensioniga.

Kui eripensioni saav endine kõrge riigiametnik peaks surema, on ühel tema lähedastest võimalik eri seaduste raames saada toitjakaotuspensioni. Praegu saab seda neli endiste riigikogulaste lähedast. Eksparlamendiliikmetest saab eripensioni 57 inimest.

Tavapensioni sai eelmisel aastal 371 354 inimest, kelle keskmine kuusissetulek oli 1459 krooni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing