PM: ravimifirmad on alustanud tormijooksu patsientidele

14. september 2001, 08:21

Ravimifirma Pfizer Eesti esindus, kes jagas arstide kaudu patsientidele 5000 pakki kõrgvererohtu Norvasc, ei ole seadust rikkunud, sest kusagil pole kirjas, kui palju võib tasuta ravimeid jagada. Pfizer kasutas lihtsalt ära Eesti seaduste ebatäiuslikkuse, kirjutab Postimees tänases juhtkirjas.

Aga kuidas on asi eetikaga? Kas efektiivse, kuid suhteliselt kalli ravimi massiline tasuta jagamine on ebaeetiline tegu? Kui erineva hinnaga, kuid ühte klassi kuuluvad ravimid on tõesti sama kvaliteediga, siis miks peaks inimene tarbima ja haigekassa kompenseerima just nimelt kallima ravimi.

Ja seeläbi tekitama olukorra, et eraldatud rahast jätkub vähemale arvule hädalistele. Kui selliste küsimuste taustal Pfizeri käitumist analüüsida, siis on nooleke ebaeetilisuse poole selgelt kaldu.

Riigil oleks mõttekas luua süsteem, mis takistaks arstide ning läbi nende haigekassa meelitamist kõige kallimate rohtude peale. Näiteks määratlema, kui palju tohib raviminäidiseid tasuta jagada, kehtestama mingid hinnapiirid.

Teada on seegi, et ravimiäris liigub väga suur raha ja tulevikus kasvab see veelgi - inimesed muutuvad aina haigemaks ja samal ajal üha rikkamaks, mis tähendab, et ravimifirmade käive aina kasvab.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing