USA valmistub löögiks Kabulile

14. september 2001, 07:11

Olles saanud NATO-liitlaste erakordse ja täieliku toetuse, seisab president George W. Bush silmitsi vastulöögivariantide raskete valikutega ? tema manööverdamisruum on ahtake, kuna ühelt poolt nõuab avalikkus kiiret ja nähtavat kättemaksu, teisalt aga peab see olema ka õigustatud ja mõjuv, kirjutab Eesti äevaleht.

USA armeeanalüütikud vaagivad vastulöögivõimalusi neile, kes seisavad Maailma Kaubanduskeskuse ja Pentagoni rünnakute taga. Sealhulgas on arutusel pool tosinat varianti Afganistani ja kõige tõenäolisema terrori korraldaja Osama bin Ladeni ründamiseks, ütlesid praegused ja endised ohvitserid ajalehele Washington Post.

Need variandid, mis osalt töötati välja juba 1998. aastal, mil bin Ladeniga seostatud terroristid korraldasid plahvatused USA saatkondades Aafrikas, sisaldavad nii salajase eriüksuse Delta väiksemaid välkoperatsioone kui ka lennuväe totaalset pommirünnakut ja maavägede invasiooni.

Purustustest hoolimata tööd jätkav Pentagon on kehtestanud tiheda infosulu igasugusele täpsemale teabele, mis puudutab USA sõjajõudude staatust kogu maailmas ja vasturünnakuvariantide analüüsimist. Oma videoläkituses USA kaitsepersonalile viitas kaitseminister Donald Rumsfeld, et valitsus kavandab massiivset sõjalist aktsiooni.

Vaatlejate hinnangul on presidendil võimalik New Yorgis ja Washingtonis korda saadetu erakordset ohvriterohkust arvestades minna ka variandile, mida seni on Ühendriikides püütud kõigiti vältida ? mitte hoolida tsiviilohvritest rünnatavatel aladel ning viia läbi invasioon isegi USA sõdurite hukkumisega leppides.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing