Maksejõuetuskartused lõid USA lennufirmade aktsiad

18. september 2001, 09:19

Mõnede USA lennufirmade maksejõuetusekartuste väljavaade lõi eile USA aktsiaturgude taasavanemise järel lennufirmade aktsiaid, kirjutab Financial Times.

Continental Airlines <GR#US.CAL> hoiatas, et ta ei tee 70 mln dollari (1,2 miljardit krooni) suurust lennukiostu finantseerimise makseid. Maksetähtaeg oli esmaspäeval. Firma teatas, et ta on maksevõimetu, kui ta ei suuda teha makseid 10 päeva jooksul.

USA Kongress jätkab arutelusid erakorralise lennufirmade abipaketi teemadel, mis võiks anda USA lennufirmadele 2,5 miljardit dollarit (42,7 miljardit krooni) raha ja täiendavad 12,5 miljardit dollarit (213,5 mld krooni) laene.

Euroopa esimeste lennufirmade seas arvas terroristide rünnaku kahjud kokku Briti Virgin Atlantic lennufirma, kes teatas 1200 töötaja koondamisest (13% firma tööjõust) ja kärpides võimsusi 20 protsendi võrra jättes viis lennukit kasutamiseta. Firma loobub London lennuliinist Chicagosse ja Torontosse.

Belgia lennufirma Sabena hoiatas pankrotti minekuohust kahe nädala jooksul, juhul, kui ametiühingud ei nõustu päästeplaaniga, mis eeldab 1400 töökoha kaotamist.
Mõned tööstusharu eksperdid hoiatasid, et USA abist ei pruugi piisata. Peter Walsh Mercer Management Consulting ütles, et 2,5 miljardit dollarit 'hoiab lennufirmasid käigus vähem kui 30 päeva'.

'Me ei usu, et iga lennufirma allesjäämine on garanteeritud igal juhul,' ütles investeerimispanga Credit Suisse First Boston lennundusanalüütik Jim Higgins, CSFB prognoosib selle aasta USA lennufirmade kaotusteks 5 mld dollarit.

Continental Airline aktsia langes eile 49 protsendi võrra 20,05 dollarile. AMR <GR#US.AMR> kukkus 39 protsendi võrra 11,70 dollarile. Mõnede lennufirmade võlakirjade riskipreemiad kasvasid seitsme protsendini üle USA valitsuse võlakirjade.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing