Sadu tonne Eesti õunu läheb tänavu komposti

18. september 2001, 07:39

Eesti õunakasvatajaid tabas külm dushsh - riigi suurim õunatöötleja Põltsamaa Felix ei vaja tänavu mahlatooret ning seetõttu väetab näiteks Rõngu Aia tuhandetonnisest õunasaagist kuni 500 tonni lihtsalt maad, kirjutab Postimees.

Riigi suurima õunakasvataja ASi Rõngu Aed juhatuse esimees Hillar Hänilane kinnitas, et õunasaak on küll hea, aga rõõmu sellest tunda ei saa. Ta kinnitas, et pool aiandi ilusast saagist võib lennata lihtsalt vastu taevast. Selle poole ostis eelmisel aastal ära riigi suurim õunatöötleja Põltsamaa Felix, kes tänavu õunu ei osta.

Ka riigi suuruselt kolmanda õunapuuaia omaniku EPMÜ Polli aiandusinstituudi direktor Toivo Univer tunnistas, et Põltsamaa Felixi tellimuste äralangemise tõttu ähvardab umbes viiendikku aiandi 300tonnisest saagist riknemine.

Õunakasvatajatel on võimalik müüa tööstustele suunatud õunatoodangut kaks-kolm korda omahinnast madalamalt, ent selle mõttetu vaeva asemel on lihtsam jätta saak mädanema.

Põltsamaa Felixi turundus- ja müügidirektor Anti Orav lausus, et firma mahlapressid seisavad. ?Keegi ei taha meile maksta mahlakontsentraadi eest hinda, mille eest tasuks toota,? rääkis ta. ?Maailmaturul on mahlakontsentraadi hind sedavõrd madal, et me lihtsalt ei suuda seda toota konkurentsivõimelise hinnaga.? Põltsamaa oma toodangu tarbeks on ettevõttel aga olemas kontsentraadivaru terveks tulevaks aastaks.

Seni on Põltsamaa Felix ostnud kokku 4000-5000 tonni õunu aastas ning sellise suurostu äralangemine tekitab õunaturule hiiglasliku ülejäägi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing