Riik lubab tudengitele suuremat toetust ja kallimat õppelaenu

20. september 2001, 07:37

Haridusministeerium pakub tulevast aastast ülikooliõpinguid alustavatele tudengitele 1500 krooni õppetoetust kuus, samas aga suureneb õppelaenu intress ja vähenevad sõidusoodustused, kirjutab Postimees.

Tuleva aasta eelarve järgi lubab riik stipendiume ja õppetoetusi maksta 50 miljonit krooni senisest rohkem. Suurimad muutused tabavad pärast õppetoetuste seaduse jõustumist tuleva aasta esmakursuslasi septembris 2002.

Sellest ajast lisandub õppetoetus, mida saab taotleda kõrgharidust või kutsekeskharidust omandav üliõpilane või õpilane. Toetust saab toimetuleku piirmäära jagu, praegu arvestab ministeerium selleks 1500 krooni kuus.

Kui tudeng on sõltuvuses oma perest, siis võtab riik arvesse ka tema abikaasa või vanemate sissetulekud, et need ei ulatuks üle 1500 krooni inimese kohta. Toetust taotledes peab tudeng sissetulekuid deklareerima.

Kui tudengi sissetulek on 1499 krooni, on tal õigus juurde taotleda 1 kroon õppetoetust.

Et üldse toetust saada, peab tudengil olema täidetud vähemalt kolmveerand ettenähtud õppemahust. Sissetuleku hulka ei arvestata toimetulekutoetust, riiklikke peretoetusi, puuetega inimeste toetusi ja muid ühekordseid riiklikke toetusi.

Praegu maksab riik tudengile välja 50 protsenti kuni kaheksast bussi- või rongipiletist kuus sõiduks koju ja tagasi, seda tingimusel, et kodu ja kooli vahel on vähemalt 40 kilomeetrit. Seni maksti ühtmoodi välja piletid nii 330-kilomeetrise Tartu-Kuressaare kui ka 48-kilomeetrise Tartu-Põlva sõidu puhul. See süsteem kaob täielikult.

Nüüd lubab ministeerium tudengitele, kes elavad ülikoolilinnast kaugemal kui 30 kilomeetrit, täiendavat toetust kojusõiduks, mille suuruse puhul hakatakse arvestama kodu ja ülikoolilinna vahelist kaugust.

Praegu saavad tudengid õppelaenu intressiga 5 protsenti aastas. Pangad annavad laenu suurema intressiga, intressivahe maksab riik.

Tudengitel, kes hakkavad kõrgkoolis õppima järgmisest sügisest, riik enam laenuintressi vahet kinni ei maksa ning pankadega ühtset laenulepingut ei sõlmi. Pangad määravad ise õppelaenu intressi. Tudeng ei pea õppimise ajal enam intresse maksma, sel ajal pangad neid sisse ei nõua.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing