Kaja Koovit • 20. september 2001 kell 7:59

Euroopa pankasid ootab pikaajaline surutis

Euroopa pangad pääsesid küll USA terrorirünnakute otsesest mõjust, kuid seisavad silmitsi pikemaajalise surutisega, sest ebakindlus turgudel kasvab, vahendab Financial Times juhtivate reitinguagentuuride hinnanguid.

Reitinguagentuurid Moody?s, Standard Poor?s ja Fitch teatasid, et terrorirünnaku otsesed tagajärjed Euroopa pankadele olid minimaalsed. Sellele vaatamata suurendab pangandusgruppide haavatavust senisest ettearvamatum globaalne keskkond ja USA majanduse loodetust kauem kestev allapoole liikumine.

'Soovitus kõlab: hingake sügavalt sisse ja ärge paanitsege,' lausus Ian Linnell Fitchist. 'Samas ei ole kahtlust, et investeerimispangad peavad oma kulutusi kiiresti vähendama ning pankade laenuportfellides võib tekkida probleeme varade kvaliteediga,' lisas ta.

Viimastel päevadel on investeerimispankade analüütikud langetanud juhtivate pankade kasumiootusi ja investeerimisreitinguid.

Moody?s teatas, et ei plaani rünnakute tõttu koheselt Euroopa pankade krediidireitinguid alandada.

Hetkel kuum