Finantsturud sõja ootel

Romet Kreek 24. september 2001, 00:00

Pärast pikaajalist tõusu jäi Dow Jonesi tööstuslik keskmine mitmeks aastaks kõikuma, suutmata edasi tõusta, ka langust ei tulnud, kuna pärast tehnoloogiasektori aktsiate langust paigutati raha kvaliteetaktsiatesse. Ameerika vastu sooritatud terrorirünnak võimendas aktsiaturul negatiivset emotsiooni, mille tulemusena võttis Dow Jonesi tööstuslik keskmine ette langustrendi.

Dow Jonesi tööstuslik keskmine kaotas nädalaga 14,26 oma väärtusest, mis on suurim nädalane langus pärast 1933. aasta suvel toimunud 15,5 nädalalangust.

Möödunud nädala tulemusi kokku arvates pidi Ameerika puhul arvestama eelmise nädala lõpukuupäeva kurssidena 10. septembri sulgemishindu, mis on ebatavaline.

Nädalaga kaotas Ameerika aktsiaturg 1,6 triljonit dollarit (27 triljonit krooni) oma väärtusest.

Aasta algusest alates on Nasdaq langenud 42,4 võrra, Dow Jonesi keskmine 23,7 ning S&P 500 26,95 võrra. Aktsiaturul ei saa koledast langusest mööda vaadata, kuna aktsiaturgude seekordne kukkumine ei ole madala käibega. Möödunud nädalal püstitati Ühendriikides uued aktsiate käiberekordid.

Kuigi Ameerika poliitikud ja finantsringkonnad püüdsid igal viisil nii rahaga kui ka psühholoogiliselt mõjutada investoreid mitte müüma aktsiaid, kukkus see plaan vähemalt lühiajaliselt läbi. Ka ei mõjunud investorite psüühikale hästi börside mitmepäevane seisak. Ameeriklased püüdsid õhutada patriotismi, et investorid ostaksid aktsiaid vaatamata võimalikule langusele. Kui sõjapidamises võib isamaa-armastus kasulik olla, siis finantsturgudel on emotsioonide ajel tegutsemine ohtlik.

Millegipärast seostatakse praegust aktsiaturu langust pidevalt rünnakute mõjuga. Ameerika investorid ei näi mõistvat, et aktsiaturg langes juba enne rünnakut, nagu ka ettevõtete majandustulemused. Samuti võis USA majandus olla kolmandas kvartalis juba enne rünnakut languses. Rünnak vaid võimendas USA veel suhteliselt stabiilsena püsinud eratarbimise languse kartusi.

Ameerika finantsturgudele on ebaproportsionaalselt palju välismaist raha investeeritud, mis võib pärast USA ?kindla sadama? staatuse nõrgenemist sealt välja voolama hakata. Kuld, ?veitsi frank ning lühiajalised valitsuse võlakirjad on vähemalt hetkel au sisse tõusnud.

Võib-olla oleks kasulik minna ajaloos tükk aega tagasi ning võrrelda praegusi USA arenguid kõikvõimalike sõdade asemel 1929. aastaga. Sarnasusi paistab olevat palju. 1929. aasta languse järel ei taastunud aktsiaturg päris pikka aega. Loodetavasti asjad nii hulluks ei lähe.

Sõda ei pruugi aktsiaturgudele positiivset mõju avaldada, juhul kui patrioodid on juba kogu oma raha aktsiatesse investeerinud.

Kuidas võidelda üle maailma hajutatud terroristide vastu ning kui suureks kujuneb rünnaku edu/läbikukkumise tõenäosuse suhe, on hetkel ebaselge. Kõik ootavad kiiret rünnakut ning selle venimine võib aktsiaturule negatiivselt mõjuda. Ebaõnnestunud operatsioon või uued terroriaktid mõjuksid aktsiaturule tõenäoliselt veelgi halvemini, nagu ka pikaleveniv ohvriterohke sõda.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:53
    Otsi:

    Ava täpsem otsing