Metsaga vallad maksid palju toetusi

Kristina Traks 24. september 2001, 00:00

Keskmiselt said Võru maakonna elanikud eelmisel aastal riigilt toimetulekutoetust 659 krooni inimese kohta, samas suurima töötute hulgaga Ida-Virumaal sai iga inimene keskmiselt toimetulekutoetust poole vähem ? 334 krooni elaniku kohta.

Valga maakonnas said inimesed toetust keskmiselt 351 krooni aastas, Põlvamaal 300, Viljandimaal 335 ja Jõgevamaal 426 krooni inimese kohta.

Valdade lõikes said kõige rohkem toetust Võru maakonna Urvaste valla elanikud, keskmiselt 1159 krooni inimese kohta.

Urvaste vallavanema Rain Ruusa sõnul on vallas palju töötuid ja tööotsijaid, kuid palju on ka neid inimesi, kes töötavad mitteametlikult ning saavad miinimumpalka. ?Kes on tööd teha tahtnud, see on ka töö pärast kolhoosi lagunemist leidnud,? ütles Ruusa. ?Kuid paljud töötavad mitteametlikult ning seega peab riik neile maksma toimetulekutoetust.?

Ruusa sõnul on küll vallas teada, kes kuidas töötajatele palka maksab, kuid maksudest kõrvalehiilimist on raske tõestada. ?Praegu vallad vahendavad toimetulekurahasid, kuid kui järgmisest aastast tuleb see raha riigilt sihtotstarbelisena valla eelarvesse, siis ilmselt hakatakse terasemalt jälgima, kellele ikka toetust maksta,? rääkis Ruusa. ?Praegu on nii, et d?iipidega päris ringi ei sõideta, aga autod on ?töötutel? inimestel küll.?

Samuti Võru maakonnas asuva Varstu valla sotsiaalnõunik ütles, et inimesed on lihtsalt tööta, sellepärast makstakse ka palju sotsiaaltoetusi. ?Ühistu tõmbab tootmist koomale, poode jääb vähemaks, talunikud ka lõpetavad tegevust vaikselt,? kirjeldas ta. ?Eks muidugi käiakse metsa tegemas ja hooajatöödel.?

Varstu valla elanikud said eelmisel aastal riigilt toetust keskmiselt 943 krooni inimese kohta.

Mõniste vallavanem Tõnu Lindeberg ütles, et tööl käiakse mitteametlikult küll, kuid ta ei usu, et metsatööd ja toetuste maksmine võiks omavahel seoses olla.

Rahandusministeeriumi riigieelarve osakonna peaspetsialist Silja Kask ütles, et ei oska leida seletust, miks Võrumaal eelmisel aastal nii palju toimetulekutoetusi makstakse, kuid sel aastal on üliõpilaste tõttu kõige enam toetusi makstud Tallinnas ja Tartus.

Järgmisest aastast hakkab taotlusi määrama ja maksma vald või linn oma eelarvest, saades toetuste jaoks raha sihtotstarbeliselt riigieelarvest.

?Idee on anda rahakott omavalitsustele lähemale, sest nemad teavad ja tunnevad oma elanikke ning nende elu-olu,? ütles Kask.

Siiski ei prognoosi ta toetust saavate perede arvu vähenemist ning plaan on toetusi maksta 130 miljoni krooni võrra rohkem kui tänavu. ?Kasv tuleb eelkõige sellepärast, et lapsetoetus arvatakse edaspidi pere sissetuleku hulgast välja,? lisas Kask. Riik maksab sel aastal toimetulekutoetust 245 miljonit krooni, iga kuu saavad seda 40 000?42 000 peret.

___________________________________________

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:53
Otsi:

Ava täpsem otsing