USA valmistub Afganistanile lööki andma

Tõnis Arnover 24. september 2001, 00:00

Ehkki USA president George W. Bush on korduvalt rõhutanud, et sõda terrorismiga tuleb pikaajaline, ei ole New York Timesi andmeil esialgu mõeldud kaugemale kui löögi andmisele bin Ladeni ja tema Al Qaeda terroriorganisatsiooni ja neid varjava Afganistani Talebani re?iimi pihta. Sellele vihjas ka tema neljapäeva õhtul peetud agressiivne kõne, kus ta sisuliselt kuulutas sõja terroriste varjavatele riikidele.

Sõjaväeallikate põhjal kujunevad Afganistani ründamisel põhilisteks tugipunktideks Pakistan ja Usbekistan, kuhu USA tahab teha F-15E lennukite baasi. Hädamaandumisteks on arvestatud ka Tad?ikistaniga.

Lisaks Pärsia lahe piirkonnas juba olevale kahele USA lennukiemalaevale ja sinna USAst teele asunud kolmandale, Theodore Rooseveltile, võttis nüüd ka neljas lennukiemalaev Kitty Hawk koos saatelaevadega kursi Jaapanist Yokosuka baasist sellesse piirkonda.

USA tegevus leidis tugevat toetust Euroopa Liidu reedel peetud tippkohtumiselt. ELi liidrid lubasid anda USA-le terrorismivastases võitluses igakülgset abi. Nad kinnitasid ÜRO julgeolekuresolutsioonile nr 1368 viidates, et rünnatud riigina on USA-l täielik õigus enesekaitseabinõude rakendamisele.

Briti ajalehe Sunday Times teatel on Afganistanis Osama bin Ladeni kohta andmeid hankimas kolme eriteenistuse, Briti SASi (eriõhuteenistus) Briti luureteenistuse M16 ja USA luureteenistuse CIA mehed, kes teevad koostööd Talebani vastu võitleva Põhjaliiduga. Venemaa sõjaväeallikate andmeil on bin Laden Kandahari mägedes, kuhu viivad teed on kõik mineeritud. Erivägede ülesanne on kindlaks määrata bin Ladeni asukoht, millele tõenäoliselt järgnevad löögid Talebani õhuseiresüsteemide pihta, et muuta turvalisemaks järgnev pommitajate B-52 ja B-1 löökide andmine.

Et USA president ei jätnud oma kõnes vähimatki kahtlust lähimal ajal algavates sõjalistes aktsioonides, siis kasvab ebakindlus nii maailma finantsturgudel kui ka majanduses, kus firmadelt on oodata jätkuvaid kasumiprognooside vähendamisi. Analüütikute sõnul muudab ebakindlus aktsiaturud lähiajal väga heitlikuks ja kõikuvaks.

Nobeli majandusauhinna laureaat USA Massachusettsi tehnoloogiainstituudi professor Robert Solow avaldas eelmisel nädalal Soomes seminaril kõneldes arvamust, et terroristide löök tuli USAle kõige halvemal ajal. ?Kui majandus on languse serval, siis võib niisugusest psühholoogilisest ?okist piisata ? eriti kui ameeriklased sellega harjunud ei ole ? et majandus langusse paisata,? ütles ta. Aga ta ennustab, et võimalik majanduslangus jääb lühikeseks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:53
    Otsi:

    Ava täpsem otsing