Ülo Toomsalu • 24 september 2001

Tormas pandi nurgakivi moodsale lehmalaudale

Kolmapäeval pandi nurgakivi Jõgevamaa Torma POÜ uuele lüpsikarjalaudale. 600 lehmale mõeldud kompleksist ehitatakse tänavu esimeses etapis valmis kaks hoonet, kirjutab Vooremaa.

Ühte hoonesse tuleb 300 loomale mõeldud vabapidamisega laut ja teise 600kohaline lüpsiplats. Järgmise aasta esimesel poolel peaks loomad farmi sisse toodama. Teine laut ehitatakse tulevikus.

Koostööd tehakse Taani firmaga Strangko, kust tuleb osa seadmeid. Osa tehnikat ostetakse sisse Hollandist. Projekti finantseerijaks on AS Hansa Liising Eesti ja peaehitajaks AS Viljandi Metallitööstuse Ehitus. Projekti tasuvusajaks on arvestatud 7 aastat.

'Tänase Eesti majandusseis pole niisugune, mis lubaks suuri investeeringuid teha,? ütles Torma POÜ juhataja Ahto Vili Kui me aga täna ei investeeri, siis peame tulevikus piimatootmise lõpetama. Selle lauda ehitamisega peaks olema võimalik kokku hoida tööjõu, elektrienergia ja diiselkütuse kulude arvel umbes 1,3 miljoni krooni.?

Vabapidamisega külmlaut on Eesti farminduses uus asi. Aknaid asendab võrguvöö. Selliseid lautu on enne ehitatud USAs, Taanis ja Põhjamaades. Lüpsiplatsile tuleb 40 kohta. Samas on ka lüpsi- ja piimajahutusseadmed, haigete loomade lahtrid, olmeruumid ja töökabinetid. Kuna pumbatava piima tee mahutini tuleb lühike, siis peaks Ahto Vili arvates ka piima kvaliteet paremaks minema.

Kogu lüpsiprotsessi kontrollitakse arvuti abil. Arvuti võtab arvesse iga looma eripära, registreerib piimakogused, loomade tervisliku seisundi ja isegi nende aktiivsuse. Haige lehma piim blokeeritakse, et see ei satuks üldisesse mahutisse.

Hetkel kuum