Raamatupidamine võtab toimkonna uue juhiga rahvusvahelise suuna

Inge Rumessen 26. september 2001, 00:00

?Me ei hakka ehitama oma jalgratast, vaid pigem hakkame selgitama, kuidas seda jalgratast, mis mujal juba leiutatud, Eestis rakendada,? selgitas ASi PricewaterhouseCoopers juhtivaudiitor Ago Vilu. ?See ei tähenda, et hakkaksid toimuma suured revolutsioonilised muudatused, kuid siiski on vaja muuta mõningaid põhimõtteid.?

Suurima probleemina Eesti raamatupidamissüsteemis näeb värske toimkonna esimees konkurentsi IASi ja kohaliku hea raamatupidamistava vahel. Vastuolude tekkimisel ei saa aru, kumba pidada ülemuslikuks ning kuivõrd kohustuslikuks pidada toimkonna poolt välja antud juhendeid. ?Kõigepealt tuleks ära tõlkida rahvusvahelised raamatupidamisstandardid ning lubada neid kõigil ettevõtetel, kes seda soovivad, rakendada,? rääkis Vilu.

Lähima kuu jooksul plaanib Vilu üle vaadata riigikokku arutlusele saadetud rahandusministeeriumi muudatusettepanekud raamatupidamise seadusesse. ?Kui see seadus nüüd minu nägemust mööda läbi läheb, siis järgmisest aastast on ettevõtetel võimalus oma raamatupidamisaruandlust teha IASi standardite järgi. Teiste jaoks see võtab pisut kauem aega ja seda ilmselt aasta lõpuni jäänud kolme kuu jooksul ära ei tee ning põhilised muudatused tulevad aastast 2003.?

Rahandusministeeriumi hinnangul on toimkonna suurimaks probleemiks tema hübriidne staatus. Lähima kuu jooksul peaks selguma, kas viia toimkond eraõiguslikule alusele või vastupidi, muuta veelgi riiklikumaks.

Ministeeriumi finantsteenuste osakonna juhataja Veiko Tali sõnul oleks toimkond eraõiguslikuna rohkem sõltumatu, samuti paindlikum oma võimaluste poolest näiteks müüa juhendeid või omada suuremat sidet ettevõtluskonna ja tarbijaskonnaga. ?Ohud on muidugi, et kui ta on sõltumatu, võib üks seltskond hakata domineerima, sest pole organit, kes peaks sekkuma,? sõnas Tali.

Tali hinnangul on Ago Vilu suur IASi fänn. Samas avaldas ta lootust, et toimkonna töö on läbipaistev ning suhted saavad olema kõikide osapooltega head.

Vilu kinnitas, et toimkonna töö põhimõtteks on kindlasti läbipaistvus.

?Kui me muudatusi ja uusi juhendeid planeerime, ei ole nii, et selgub, et juba eile oli midagi kohustuslikku, vaid ikkagi kõik muudatused peaksid olema ette teada.?

___________________________________________

Rahandusministeerium soovis Ilissoni välja vahetada

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing