Turistide hulga määrab tulevikus tax-free

27. september 2001, 00:00

Turismi kui majandusharu iseloomustab Eestis pidev areng. Kõige paremini näeb seda, kui vaadata statistikat: viie aasta jooksul on Eestit külastanud turistide arv suurenenud enam kui 150 protsenti.

Pidev Eestisse saabuvate turistide arvu suurenemine ning ka rohkem kui ühe ööpäeva Eestis viibijate arvu suurenemine näitab seda, et Eestit hinnatakse üha enam. Loodetavasti aitavad Eesti kui põneva turismimaa maine levikule ning selle kaudu ka turistide arvu suurenemisele kaasa järgmisel aastal Tallinnas toimuv Eurovisiooni lauluvõistlus ja riigi finantseeritav mainekampaania.

 • Saabujate arv. Eestisse saabuvate turistide arv on Eesti piirivalveameti andmetel viimase viie aasta jooksul pidevalt suurenenud. Kui 1995. aastal saabus Eestisse umbes 2,2 miljonit turisti, siis 2000. aastaks oli nende arv suurenenud 156 võrra, 3,4 miljoni inimeseni. Protsentuaalselt on olnud suurim kasv Suurbritanniast pärit turistide hulgas ? 424 protsenti, arvuliselt aga on kõige rohkem suurenenud Soomest pärit turistide arv: 1,5 miljonilt 1,9 miljonini.

Tänavu esimesel poolaastal käis Eestis 1,5 miljonit väliskülastajat ehk ühe protsendi võrra vähem kui mullu samal ajal. Eestis ööbinute arv kasvas viie kuu kokkuvõttes 12 protsenti. Keskmiselt viibib väliskülastaja ühes majutusettevõttes 1,6 ööd.

Eesti turismiagentuuri hinnangul jääb 2001. aasta kokkuvõttes väliskülastajate saabumiste koguarv eelmise aasta tasemele ehk 3,4 miljonile, majutatute arv aga peaks kasvama vähemalt 10 protsenti. Teistest suuremat kasvu näitasid kevad-suvel mitmepäevased reisid Saksamaalt ja ameeriklaste saabumine kruiisilaevadega. Iirimaalt saabunute arv kasvas seoses jalgpallivõistlusega juunis 2000 inimese võrra ehk kuus korda.

 • Soome valitseb. Eestisse saabuvate turistide hulga poolest on kindlalt eesrinnas meie põhjanaaber Soome, kelle kodanikud moodustasid 2000. aastal 58 protsenti Eestisse saabujatest. Teisel kohal on lõunanaaber Läti 13 protsendiga ning kolmas koht kuulub Venemaale 10 protsendiga. Neljas koht kuulub Rootsile, sealt pärit turistid moodustavad 5 protsenti Eestit külastanute koguarvust.

 • Laevareisijad ülekaalus. 2000. aastal Eestisse saabunud 3,4 miljonist reisijast saabus Eestisse liinilaevadega 2,11 miljonit, kruiisilaevadega 108 500 ning lennukiga 148 500 inimest.

 • Parimad turismiedendajad on Padar ja Benton. Möödunud nädalal Eesti Näituste Sinises Paviljonis toimunud rahvusvahelisel turismimessil ?Tourest 2001? tunnistasid turismifirmad parimateks turismiedendajateks Eestile Eurovisiooni lauluvõistluselt võidu toonud Tanel Padari ja Dave Bentoni. Turismifirmad tunnistasid 2001. aasta parimaks turismiobjektiks Radisson SASi hotelli Tallinnas.

Turistide hulga määrab tulevikus tax-free. Mai lõpul otsustas valitsus pärast pikki vaidlusi asuda läbirääkimistel Euroopa Liiduga taotlema tax-free-kaubandusele 6,5 aasta pikkust üleminekuaega. Teede- ja sideministeerium oli taotlenud kümne aasta pikkust üleminekuaega.

Laevanduspoliitika 2000?2004 järgi väheneb reisijate arv maksuvaba laevakaubanduse kaotamise korral Soome ja Rootsi liinidel 30 protsendi võrra. Tax-free-kaubandus moodustab laevafirmade tuludest kuni 70 protsenti ja selle lakkamisel tõusevad piletihinnad kuni kaks korda. See omakorda vähendab oluliselt laevareisijate hulka.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  25. November 2011, 09:09
  Otsi:

  Ava täpsem otsing