Ülo Toomsalu • 27 september 2001

Noored lükkavad pere loomist järjest edasi

Üha enam täiskasvanud noori inimesi eelistab elada koos vanematega ning lükkab edasi oma perekonna loomise ja laste muretsemise, tõestab rahvastikuministeeriumi tellimusel tehtud uuring, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Paljuski on põhjus kindlasti selles, et tänane korteriturg ei ole noortele vastuvõetav, nad ei leia sobivat eluaset,? põhjendas Tartu Ülikooli emeriitprofessor Ene-Margit Tiit, uuringu ?Erinevate peretüüpide liikmete väärtushoiakud ja demograafilised käitumiseelistused? üks autoreid.

Kahe täiskasvanud põlvkonna kooselu on uuringu kohaselt 13 protsendiga hetkel Eestis kõige levinum peretüüp. Mehe elutsüklit käsitlev osa uuringust väidab, et tänane eesti mees alustab iseseisvat elu 26. eluaastast. Tütarlapsed lahkuvad vanematekodust mõnevõrra varem. ?Praeguste kuuekümneaastaste põlvkonnast olid 18aastaselt kodust lahkunud juba pooled,? kinnitas Tiit, ?praegu on tavaline, et täiskasvanud vanemate juures elab töötu laps, peamiselt tudeng.?

Teine rahvastikuministeeriumi algatusel tehtud uuring ?Lastega perede majanduslik toimetulek? viitab, et last sünnitades suureneb perekonna vaesusrisk. Halvimas olukorras on maal elav mitme lapsega üksikvanem. Eesti naiste hulgas on üksikvanemaid 10 protsenti, meeste hulgas on protsent nullilähedane.

Hetkel kuum