Hansapank plaanib kasutusele võtta kiipkaardid

01. oktoober 2001, 08:03

Hansapanga juhatuse esimees Indrek Neivelt kinnitas intervjuus Eesti Päevalehele Riia rahvusvahelisel e-äri foorumil, et Hansapank toob aasta lõpuks välja uued internetitooted ning asendab hiljemalt 2006. aastaks kaartidel magnetriba kiibiga.

Mis oli Indrek Neivelti sõnum Riia foorumil?

Oleme Euroopas 16. kohal oma internetipanga funktsionaalsuse poolest. Hiljuti võrdlesime aga summasid, mida Euroopa juhtivad pangad lubasid eelmise aasta jooksul investeerida kuni aastani 2002 internetipanga arengusse. Need rahanumbrid ulatusid mõnel pangal isegi 1,8 miljardi euroni.

Täna on aga neist ühel kaks miljonit internetipanga klienti, teisel viissada, kolmandal kolmsada tuhat ehk sama palju kui meil. Hansapank lõi oma numbrid kokku ja sai kolme aasta peale ja üle kolme Balti riigi kokku maksimaalsel kaheksa miljonit eurot ehk sada korda vähem.

Siit väidan, et need suured ühinemised, mis maailmas ja Euroopas toimuvad, ei loo väärtust. Nad hoopis hävitavad väärtust, kuna süsteemid lähevad suuremaks ja kallimaks üleval pidamise mõistes.

Teiseks. Tühipalja internetipangaga ei tee midagi ära, kontori- ning füüsiline võrk peab ka ikka olema.

Kolmandaks. Kõik peab olema lihtne ja mugav kasutada. Kolme aasta pärast ei erine internetipank funktsionaalsuselt, kuna kõik tooted, mida pank pakub, on ka seal olemas. Saab teha operatsioone, ennast tuvastada, täita laenuavaldusi, osta-müüa aktsiaid. Küsimus on selles, kui mugav see on.

Kas Hansapank toob aasta lõpuks turule uusi e-tooteid või e-teenuseid?

Mis me siin ikka enneaegselt kaagutame, muneme ära, siis kaagutame. Küsimus on funktsionaalsuses, mõned uued tooted toome internetipanka juurde. Meie mudel on üldjuhul selline, et teeme Eesti turul asja valmis ja seejärel kopeerime Lätti ning Leetu.

Väidetavalt tehakse detsembriks hanza.netile uus kuub. Kas see ongi see uus toode, mida silmas peate?

Jah, võib ka nii nimetada. Ega me Ameerikat ei avasta. Need tooted on, mis on ja sellele lisaks muutuvad mugavamaks erinevad loogikad, ülesehitused. See on tegelikult loomulik areng. OMO mõtleb ka igal aastal välja uued molekulid, mis paremini pesu puhastavad.

Hansapank vahetab kõikidel pangakaartidel magnetriba kiibi vastu välja, Lätis olete sellega just algust teinud. Kaks küsimust, millal ja miks?

On selline kava, et hiljemalt aastaks 2006 peaks kogu protsess juba toimunud olema. Argumendiks on ikka parem turvalisus.

Olete üles näidanud valmidust ID-kaarte oma kontoritest jagama hakata, kas ühelt poolt võtab ID-kaart teilt äri ära?

Ega ta nüüd äri käest ei võta, aga protsesside vastu ei saa.

ID-kaardi ja pangakaardi liitmise suhtes on ilmselt otsad veel üsnagi lahtised. Ausalt öeldes, mulle isiklikult küll ei meeldiks, et kõik kaardid ühte kohta koondatakse. Mulle meeldiks ikka mitu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing