Eratarbimine üllatavalt madalal tasemel

02. oktoober 2001, 00:00

Teises kvartalis ulatus Eesti majanduskasv 5 protsendini, esialgset hinnangut (5,2) korrigeeris statistikaamet oodatult allapoole. Teise kvartali korrigeeritud tulemus näitab majanduskasvu aeglustumise tendentsi jätkumist (esimese kvartali kasv oli 5,8), samas sesoonselt korrigeeritud SKP 1,5protsendiline muutus eelmise kvartaliga võrreldes (I kvartalis oli kasvunumber sama) viitab kasvu stabiliseerumisele.

Tarbimise meetodil SKP komponente vaadeldes paistab negatiivse märgina silma eratarbimise kasvu jätkuv aeglustumine 1,1 protsendini võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga. Oma osa mängib siin ka möödunud aasta kõrge võrdlusbaas, kuid II kvartali tugevate hõive- ja palganumbrite taustal on eratarbimise selline aeglustumine mõnevõrra ootamatu.

Parem uudis on investeeringute 11protsendiline reaalkasv. Investeeringud ulatusid teises kvartalis viimase kahe aasta kõrgeimale tasemele, andes märku kauaoodatud investeerimisaktiivsuse taastumisest. Jätkuvalt suur oli varude muutus, mis ei ole positiivne signaal. Aasta alguses ei kajastanud varude muutus eelseisvaid investeeringuid, vaid peamiselt edasimüügi kaupade ning materjali varude kasvu. Rahandusministeerium

___________________________________________

2001. aasta esimesel poolaastal on tarbimise kasv jätkunud, kuid olnud aeglasem kui eelmise aasta teisel poolel. /.../ Liigselt pessimistlike arengustsenaariumide täitumise tõenäosust kahandavad aga võrdlused eelmise nelja aasta taguse olukorraga Eesti tarbijaturul. Kuigi kõik aastad on oma olemuselt erinevad, võib 1990ndate aastate tarbijaturu arengut ja seda mõjutanud tegureid analüüsides hinnata võimalikke tulevikuarenguid. 1997. aasta Vene kriis ja selle tagajärjed puudutasid igat eestimaalast palju otsesemalt ja lähemalt kui praegune USA tragöödia ja sellest johtuda võiv globaalne majanduslangus. Emori analüütik Kaidi Kandla, EPL 28.09.2001 ?Eestlane on ettevaatlik tarbija?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing