Ettevõtjad püüavad elektri hinna tõusu üle elada

02. oktoober 2001, 08:29

Elektri kallinemine tööstuses toob paratamatult kaasa toidu- ja tööstuskaupade hinna tõusu, kuid selle ulatust piirab ettevõtjatevaheline konkurents, kirjutab Postimees.

Kuigi ettevõtjad pääsevad tuleva aasta aprilli alguse elektri hinna tõusust kergemalt kui kodutarbijad, ootab paljusid ettevõtteid ees tuntav tootmiskulude kallinemine. Madalpingel ehk 0,38 kV pingel on keskmine hinnatõus ettevõtetele 5,6 protsenti ning 6-35-kilovatisel pingel koguni 17 protsenti.

?Kõrgemal pingel kallineb elekter protsentuaalselt rohkem, sest nende hinnas puuduvad jaotuskulud, aga peamine hinnatõus on tingitud elektri tootmise kallinemisest,? selgitas Eesti Energia teeninduse turundusjuht Jaanus Arukaevu. ?Põhimõtteliselt muutub hinnatõusuga energiamahukas tootmine Eestis konkurentsivõimetuks ning majandust ootab ees uus restruktureerimislaine.»

6-35kilovoldisel pingel tarbivad elektrit nii keemiatööstused kui ka näiteks elektriraudtee ja trolli-trammipark.

Tallinna Trammi- ja Trollibussikoondisele (TTTBK) tähendab 25protsendiline hinnatõus kuue miljoni kroonist kulude kasvu aastas, ettevõtte senised elektriarved ulatuvad 25 miljoni kroonini.

Koondise juhatuse esimehe Peeter Maspanovi sõnul ei pruugi see siiski tähendada pileti hinna tõusu, sest praegu pole pileti hind ja ühistranspordi liinikilomeetri hind omavahel otseselt seotud.

Piimatöötleja Ühinenud Meiereid juhatuse esimehe Robert Jaani sõnul on piimatoodete kallinemine paratamatu, sest tootmine kallineb nii tootjale kui töötlejale, kuid praegustes konkurentsitingimustes ei pruugi see nii suures ulatuses kajastuda poelettidel.

?Oma panuse piima hinna tõusu annavad talunikud, keda elektri kallinemine kõige tõsisemalt puudutab,? lausus ta.

Stockmanni kaubamaja direktor Maisa Romanainen ütles, et elektri kallinemisest tingitud hinnatõus puudutab eelkõige toidukaupu, sest enamik Eestis müüdavatest riietest ja kodukaupadest tuuakse mujalt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing