Eesti Telefon tõmbab tegevust koomale

Viktoria Korpan 04. oktoober 2001, 00:00

Kinnisvara müügist loodab ettevõte saada 40 miljonit krooni erakorralist tulu. 17 kinnisvaraobjektist loobumine peaks vähendama ettevõtte kulusid 10-15 miljoni krooni võrra aastas.

?Tõenäoliselt ilmuvad esimesed müügikuulutused oktoobri teises pooles,? ütles Eesti Telefoni (ET) pressiesindaja Anu Vahtra.

Tänavu kahaneb ET töötajate arv 288 inimese võrra - jaanuaris oli ettevõttes tööl 2015 inimest, hetkel on 1746, aasta lõpuks jääb 1727 töötajat.

?Enamuses on inimesed lahkunud meie tütarettevõttesse Connecto, osa telefonipoodide ketti Hallo! ja osa lahkunud poolte kokkuleppel,? lausus Vahtra. ?Kõigile minejatele tehakse ka kahepäevane koolitus, kus selgitatakse tööturu hetkeseisu ja antakse nõu, kuidas leida uut töökohta.?

Põhilise osa moodustavad Vahtra sõnul võrgutöötajad, kes vabanesid tehnoloogia arengu tõttu, teise suure osa moodustavad ettevõtte poolt väljaviidud tegevuse tõttu lahkunud töötajad.

?Orienteeruvalt saame kinnisvara müügist 40 miljonit krooni,? ütles ASi Eesti Telefon Valdo Kalm, kelle sõnul loodetakse hooned maha müüa kahe aasta jooksul. ?Kiiret meil ei ole, tahame saada head hinda.?

Mitmest hoonest loobumine peaks Kalmu tooma kümneid miljoneid kroone kokkuhoiu kinnisvara hoolduse, soojuse, elektri, personali kulude pealt.

?See otsus on puhas äri efektiivistamine. Kokku hoiame hinnanguliselt 10-15 miljonit krooni aastas, osa kokkuhoiust annab logistikast loobumine ja logistika teenuste sisseostmine,? sõnas Kalm, kelle uus töökoht hakkab paiknema Hobujaama ärikeskuses.

Lisaks aadressil Kreutzwaldi 12 auvale ET peakontorile ja juba tühjale teleteenuste allüksuse endisele hoonele aadressil Suur-Karja 1 lähevad müüki ka mitmed hooned väljaspool Tallinna. Neist hinnalisemad on Vahtra sõnul hooned Pärnus Suur-Posti 22 kontorihoone, Kuressaares Pikk 75 kontorihoone, Haapsalu linnas Jaani1 - kinnistu koos hoonega.

Kalm rääkis, et ET valis kinnisvaramüüjateks Ober-Hausi ja Kinnisvaraeksperdi, mis firma mis majade müügiga hakkab tegelema, otsustas loos.

Ober-Haus Kinnisvara Eesti tegevdirektor Hindrek Leppsalu tõdes, et tema ei oska veel öelda, mis hinnaga on võimalik Kreutzwaldi 12 maja maha müüa.

?Hetkel käib objektide hindamine, kinnisvara maksumust on lihtsam öelda korteri müügi puhul, ET peakontori hinna suhtes võin praegu eksida kaks korda,? sõnas Leppsalu.

Leppsalu hinnangul ei peaks ET hoonete müügiga raskusi raskuseid tekkima. ?Maht ei ole nii kohutavalt suur, ajastusel ei ole viga,? ütles ta. ?Meil on alati hea meel suurte klientide üle, see lisab meie firmale usaldusväärsust tulevaste klientide suhtes.?

Kinnisvaraeksperdi asedirektor Aivar Roosik ütles, et nende müüa on kaheksa objekti, sealhulgas ka Suur-Karja 1 maja.

?Ostuhuvilisi on olemas. Praegu selgitame hoonete turuväärtust,? rääkis Roosik. ?

Kui palju teenivad kinnisvarafirmad Eesti Telefonide müügist, ei soovinud ei ET ega kinnisvarafirmade esindajad öelda viidates lepingute konfidentsiaalsusele.

ASi Eesti Telekom juhatuse esimees Jaan Männik ütles, et Eesti Telefoni nõukogu, mille liige ta on, toetas ET juhtkonna ettepanekut kinnisvara müügist. ?Kulude kokkuhoid on väga tähtis fookus,? sõnas Männik.

Investeerimispanga Suprema juhatuse liige Sten Sumberg ütles, et Eesti Telefoni kinnisvaramüügi ja plaanitud kokkuhoiu majanduslik mõju ei ole väga suur.

?See on erakorraline tegevus ja turg seda väga arvesse ei võta,? sõnas Sumberg. ?Positiivne on see, et liigutakse efektiivsuse suunas, mis meeldin aktsionäridele.?

Sumberg ütles, et ei usu, et see avaldab mõju Eesti Telefoni emafirma Eesti Telekomi aktsia hinnale, kuna summade suurusjärk ei ole nii suur.

Mõni nädal tagasi teatas Eesti Telekom börsile, et EMT nimetamine olulise turujõuga ettevõtteks võib grupi järgmise aasta puhaskasumit vähendada 100-250 mln krooni võrra. Samuti on Eesti Telekom otsustanud vähendada selleks aastaks plaanitud investeeringute mahtu 100?200 miljoni krooni võrra, seda põhiliselt ET kaudu tehtavate investeeringute arvelt.

?Praegu on trendikas keskenduda põhitegevusele, selle nurga alt on see väga mõislik tegevus,? kommenteeris otsust kinnisvaramüügist ET konkurendi ASi Uninet juhatuse esimees Markus Nisula. Nisula kahtles aga, et on võimalik nii suur kokkuhoid, kui hoonete müügihind on 40 miljonit krooni.

?Telekommunikatsioonifirma jaoks on ebamõistlik tegevus pidada hulga kinnisvara, mõistlik mõte on seda müüa,? ütles ET-ga konkureeriva Tele2 Eesti juhatuse esimees Ivar Lukk. ?Mina oleks seda teinud juba kolm aastat tagasi.?

?Meil on koogu pind renditud, oma kinnisvara ei ole ja ei saa olemagi,? sõnas Lukk. ?See võimaldab tegutseda paindlikumalt.?

Suvel toimunud Tele2 ja Q GSMi ühinemisel vähendas Luki juhitav firma kontoripinda 40 võrra, koondati 30 töötajat. ?Ütlesime rendilepingud ära ja kahe kuuga kolisime kokku,? rääkis Lukk.

Anu Vahtra sõnul ootavad muudatused ET varahalduse üksust, mis tegeleb kinnisvarahalduse ja logistikaga.

?Eesti Telefonil on igas maakonnas oma esindus, mis korraldab varustuse ja kaupade laialivedu, hetkel uuritakse logistikaturul tegutsejaid,? rääkis Vahtra. ?Kuivõrd hetkel on meil enestel väljaarendatud logistikasüsteem, siis peab uus teenusepakkuja pakkuma ka mingit lisaväärtust, et oleks mõttekas muudatus teha. Esmajoones on see töökorralduse võit, mille kasutegur ilmneb ajapikku.?

Aastast 1993. on ET vähendanud töötajate arvu 2,6 korda.

ET sõsarettevõte EMT ei plaani ei kinnisvaramüüki ega töötajate arvu vähendamist. ?Meil on ainult kaks maja, neist üks alles ehitatakse,? ütles EMT infojuht Kaja Pino. ?Personali tuleb meil pigem pisut juurde.?

___________________________________________

Telekomifirmad otsivad börsikaosest väljapääsu

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:56
    Otsi:

    Ava täpsem otsing