Ülo Toomsalu • 3. oktoober 2001 kell 6:36

Siim Kallas sai sünnipäevaks 20 000 krooni maksnud saksofoni

Rahandusministeeriumi nõunik Daniel Vaarik ei arva, et Siim Kallasele kolleegide poolt kingitud 20 000 krooni maksva saksofoni kohta kehtiks korruptsiooniseadus. Samas väidab mainitud seadus sootuks vastupidist, kirjutab SL Õhtuleht.

?Kui kingitus oleks tehtud mingisuguse institutsiooni poolt, peaks Kallas pilli kahtlemata ministeeriumis arvele võtma ja ametikohalt lahkudes välja ostma. Nüüd aga mitte,? teatab Daniel Vaarik ja lisab, et kingituse tegemist on juba juristidega arutatud.

?See toimus väljaspool tööalast suhtlemist ja tegu on ikkagi sünnipäevakingitusega,? sõnab nõunik, kuigi möönab, et saksofon anti ministrile kätte siiski töö ajal ja töökaaslaste poolt. ?Ta ei hakka arvele võtma asju, mis on talle tulnud parimatelt sõpradelt või headelt kolleegidelt,? arvab Vaarik Kallase kohta.

?Kindlasti polnud kingituse tegemine ka pugemine ministri ees, et aasta lõpus preemiat saada,? tõrjub nõunik oletusi. ?Preemiate määramine on ikka rohkem kantsleri asi.?

?See oli üsna anonüümne korjandus, sest me ei tea, kes ja kui palju saksofoniostu kassasse annetas,? räägib Vaarik ja lisab, et igaüks võis panna raha nii palju, kui soovis. ?Meil pole mingit nimekirja annetuste suurusest ja annetajatest,? kinnitab nõunik, toonitades ettevõtmise vabatahtlikkust.

Samas ütleb korruptsiooniseadus, et ametiisik võib piiranguteta kingitusi vastu võtta ainult väljaspool tööalast suhtlemist inimestelt, kellega tal pole otseseid ega kaudseid ametialaseid kokkupuuteid. Kingituse saanud ametnik võib kingi jätta endale vaid tingimusel, et tasub vastuvõetud kingi turuhinna selle asutuse kassasse, mille esindajana ta kingituse vastu võttis.

Hetkel kuum