Haabjamehed vedasid lammast ja seisid pea peal

Kaido Einama 05. oktoober 2001, 00:00

Karuskosel ei saa vaadata CNNi ning isegi mobiililevi on katkendlik. Talu juurde ei saa autoga, sõiduvahend tuleb jätta porise ja vesise aasa äärde ja siis mööda rippsilda üle jõe minna. Sellisesse raskesti ligipääsetavasse kohta Raudna jõe kaldal olid oma haabjad kaasa võtnud ka kolm haabjameest. Ülejäänud tulid paadita. Üks haabjas, mida puude all usinasti tahuti, olevat juba viis aastat tegemisel. Seekord veel valmis ei saadud.

Aivar Ruukel, kes üritust korraldab ning Soomaa.com kaubamärgi all inimesi sohu meelitab, istub rippsillal ja jagab käsklusi. Vihm on just lakanud ja soine maastik veel vesisemaks muutunud. Karuskose talu seinale on veetud sinine triip, see märgib kõrgeimat veeseisu, mis seal olnud. Lapsed proovivad triibuni sirutada ? ei ulata.

Esimene haabjameeste võistlusala on lamba vedamine. Lammas pannakse haabjasse ja koorem tuleb vedada poini ning tagasi. Ruukel istub rippsillal ja fikseerib silla alla jõudva võistleja aja. ?Lammas on stardivalmis,? öeldakse kaldalt. ?Ei ole, päästevest on veel puudu,? arvavad korraldajad. Vesti asemel loodetakse lambale piisavat karvasest kasukast. ?Ega lammas lootsikus ohtlik pole?? küsitakse pealtvaatajate seast. ?Ei ole, lambad on heatahtlikud,? on vastus.

Ruukelilt päritakse, miks seda lammast üldse vaja lootsikus vedada. ?Vanasti veeti iga päev,? seletab Ruukel. Esimene võistleja Kusta sõidab vahepeal vaikselt ja sujuvalt poini ning tagasi 3,5 minutiga. Teine võistleja Kaido sõidab poini siksakitades. ?Mõla on vist kehva,? arvab Ruukel korraldajapuldist. ?Tundub, et ka tagasi tulles järgib ta sama marsruuti,? ütleb Ruukel ruuporisse. Aeg on stiilile vastav ? 8 minutit. Pealtvaatajad harjutavad samal ajal sõitu teiste haabjatega, toetudes ühele põlvele nagu indiaanlased. Teadjad ütlevad selle stiili kohta: kohalikud nii ei sõida.

Kolmas võistleja Marko ületab fini?ijoone selg ees. Ei diskvalifitseerita ? seega ka kohalikud sõidavad vahel selg ees. Lammas muutub sellise sõiduviisi peale kurjaks ja tõuseb püsti. ?Appi, ta uriseb!? hüüab lamba saatja paadist. ?Lambal on lubatud ka seista,? tutvustab Ruukel reegleid ja sõit jätkub. Käsklusele ?Lama!? loom ei kuuletu ja ajab selle peale hoopis haabja ümber. Reisijad peale pahandusetegija enda pääsevad sillale ja vettinud villaga loom tõstetakse nattipidi jõest kuivale. Korraldajad otsustavad minna üle teisele alale ? veekandmisvõistlusele, kus tuleb vähemalt poole ämbritäie veega joosta üle kipaka rippsilla ja siis kanuuga kiiresti tagasi. Kuigi esimese võistleja sillaületamisel puruneb silla trossi külge seotud seinakell, jätkub duell Kusta ja Kaido vahel.

Need mehed peavad kahevõitlust ka kolmandal alal ? haabja sees pea peal seismises. Otsustaval hetkel hakkab lootsik lekkima, kuid haabjamehed ei lase end segada. Võitja Kaido seisab jões triivivas haabjas pea peal üle kolme minuti, siis lõpetab, kuna vesi hakkab silma tulema. Stiilipunktid lubatakse aga anda V-stiili eest ehk jalad harki seismise eest, konksus jalad ehk nn grillkana-stiil teenib pealtvaatajatelt väiksema poolehoiu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing