4. oktoober 2001 kell 22:00

Kevadet otsimas

Akna taga lõõtsub sügisene tuul ja sabistab vihma. Mõte liigub vägisi kevade poole. Ongi paras aeg tutvuda maadega, kus viinamarjakasvatajad valmistuvad kevadisteks toiminguteks.

Argentinas Mendoza piirkonnas 800?1100 meetri kõrgusel kasvanud marjadest on veinimeistrid osanud valmistada suurepäraseid veine. Enamik neist veinidest on prantsusepärased, sest veinimeistrite juhendajaks on prantsuse veinispetsialist Michel Rolland. Hiljuti külastas Mendoza piirkonna veinifirma Trapiche esindaja ja üks firma asutaja järeltulijatest Claudia Benegas ka Tallinna.

Trapiche Chardonnay 2000 Mendoza ? Tupungato mäeoru põldudelt korjatud marjadest vein on kerge roheka varjundiga läikivkollast tooni. Aroomis tunda küpset õuna, tugevat vanilli ja võisust. Veidi eraldub happest tingitud värskust ning eksootilisi lilli. Maitses tuntav rasvasus, vanill, võisus ja vürts. Selline vein sobib hästi tugeva kreemise kastmega punase kala või kanaprae kõrvale. Aperitiiviks liiga jõuline. Serveerida 11?12 °C juures. Poehind 110 krooni piires.

Trapiche Malbec 1999 Mendoza ? valminud Argentinas väga levinud ?Malbeci? viinamarjadest, mis pärinevad põhiliselt Maipu oru põldudelt.

Vein on põneva küpse kirsipunase värvusega, jõudnud küpseda ka veidi aega pudelis. Aroomis eraldub esiteks vürtsikat ploomi ning kirssi. Veidi aja pärast lisandub eksootiliste puuviljade ning trühvli ja naha nüanss.

Maitses tunda mõnusat vürtsikust, ploomi, kirssi, punaseid marju ning ka kerget nahale omast animaalsust. Järelmaitse mõnusalt vürtsine ning kerge pargiga.

Mõnus seltskonnavein, mille avanemine pärast klaasi valamist vajab kannatust. Küpse sealiha, vürtsikama pitsa, vorstilõikude ning kestmiselt tugeva juustu vein. Serveerida 17?18 °C juures. Poehind 110 krooni piires.

Trapiche Cabernet Sauvignon Oak Cask 1997 Mendoza ? Maipu oru viinamarjadest kääritatud sügava punase värvusega küps vein. Valmib sõltuvalt aastast 9 kuni 12 kuud põhiliselt Prantsuse tammest vaatides. Selle veini puhul on tunda prantslase Michel Rollandi kätt.

Tavaliselt on Argentina ?Cabernet Sauvignoni? marjadest veinid tugeva marjakeedise aroomi ja maitsega. Siin võimutsevad nii aroomis kui maitses must sõstar, seeder, must kirss ja jõhvikas. Täidlane, mõõduka pargi ning pika järelmaitsega, milles võib tunda kerget tubaka ja suitsu nüanssi.

Sobib õhtusele tugitooli-veininautijale. Hästi küpsenud punase liha, lambaliha, mitmekesise puuviljade ja juurviljade garneeringu ja pehmete juustude kõrvale. Serveerida 17?18 °C juures. Poehind 158 krooni piires.

Autor: Rein Kasela

Hetkel kuum