Pildi sisse minek

Reet Weidebaum 05. oktoober 2001, 00:00

Ruske gobeläänlava koos vapustavate kostüümide galerii, lummavate valguspiltide ja peenelt kujundatud, stiilselt vahelduvate eseme- ja näitlejagruppidega tekitab tunde kunstiprojektist, kus tegelastel täita eelkõige visuaalne ning alles seejärel dramaturgiline ülesanne. Nii oskaksin lühidalt kokku võtta 1. oktoobril Tartus Sadamateatri avaetendusel ?Orlando? nähtu ja kogetu.

3tunnine lainetena kulgev, pauside ja tõusudega voogav, muusikasse lahustuv dramatiseering oli minu jaoks üks kummalisemalt mõjuvaid elamusi viimastel teatritihedatel kuudel. Seisunditest ja visuaalsusest tiine õhustik on keerukalt kirjeldatav või sõnastatav, ometi julgen soovitada: sõitke Tartusse, võtke end kolmeks õhtutunniks vabaks, puhastage meel argisaginast, jooge klaas punaveini ja laske end pildi sisse kanda.

Orlando lugu iseenesest on täis tavamõttele vastuolulisi mõtte- ja keerdkäike, näitlejatele antud ülesanne näib nõudlik: hoida ja kanda enam pausi kui tegevust, jälgida viimse jooneni oma häält ja keha, selle asetust ruumis, valguses, proportsiooni partneriga. Ilmete, pooside ja ?estide viimne kui nüanss jõuab vaatajani, selleks antakse ka piisavalt aega.

Lavastajatena debüteerivad näitlejanna Kristel Leesmend ning end rahvusvahelisel tasemel kunstnikuna kehtestanud Ene-Liis Semper. Autor ? Virginia Woolf ? on Eestimaal teatud-loetud kui modernistliku romaani ja naisõiguslike ideede üks kehtestajaid 20. sajandi algul, lavastada on tema teos võetud siinmail esmakordselt.

Virginia Woolf ?Orlando?
Lavastajad Kristel Leesmend, Ene-Liis Semper
Tartu Sadamateater (Soola 5b)
16., 30.10.
Piletid Vanemuise kassadest, Piletimüügikeskusest (Rüütli tn 2, Tartu), Piletilevi keskustest Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Kuressaares
http://www.vanemuine.ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing