Ülo Toomsalu • 5. oktoober 2001 kell 7:22

PM: austades lahkuvat riigipead, peame lugu ka endast

Tuleva teisipäeva hommikul ärkab Lennart Meri oma mereäärses kodus tavakodanikuna. Uudne on situatsioon veel selle poolest, et Eesti Vabariigis pole varem erruläinud presidenti ju elanudki, kirjutab Postimees tänases juhtkirjas.

Ilma mingi kahtluseta on Meri Eesti teise iseseisvusaja lugupeetud ja armastatud esipoliitik. Seepärast mõjub natuke nõutust tekitavalt presidendi kantseleist peaministrile läkitatud taotlus säilitada tema Rohuneeme poolsaare tipul asuvas kodus turvamees ja valvemeeskond sisuliselt nii, et midagi ei muutuks.

Ja valitsus, kelle pädevuses (peaministri tasandil) on selle delikaatse probleemi lahendamine, ongi ilmselgelt nõutu. Presidendi ametihüved pärast ametivolituste lõppemist on seadusega kinnitatud. Vajaduse korral võib peaminister talle määrata ka kaitse.

Meri soov võib ehk tõesti tunduda tema järjekordse isepäratsemisena, aga tunnistagem, et midagi tavatut selles ei olegi.

Kui oleme riik, peame siingi käituma riigina. Ekspresident pole siiski juhutegelane meie elus ja loos. Näidates üles lugupidamist eelmise riigipea suhtes, peame lugu endast ja oma riigist.

Teine asi, et asjad peavad olema väikesele riigile kohases mõõdus. Ilmselt ongi õige mõõdu äratabamine ainus ülesanne, mille Lennart Meri oma sooviga valitsusele ja parlamendile lahendada andis.

Hetkel kuum