Romet Kreek • 8. oktoober 2001 kell 22:00

Aktsiaturgud jätkuvalt äraootaval seisukohal

Pühapäevaste Ameerika ja Suurbitannia õhurünnakute järel Afganistaani sihtmärkide pihta reageerisid esimesena Aasia aktsiaturud. Aasia suurim aktsiaturg Jaapan oli pühade tõttu suletud. Aasia suurimad langejad aktsiaturud olid Islamiusku maade aktsiaturud - Indoneesia aktsiaturg langes 3,8 protsendi võrra, järgnesid Filipiinid 3,65 protsendiga ja Afganistaaniga ühist piiri omav Pakistan 3,35 protsendiga. Hongkongi börs lõpetas esmaspäevase kauplemispäeva 3 protsendi võrra madalamal.

India börs lõpetas kauplemispäeva 8 aasta madalamal tasemel, kuna Taleban on tugevalt esindatud naabertuumariigis Pakistanis, kellega Indial on läbi ajaloo olnud mitu kana kitkuda. Pakistanis toimusid vägivaldsed Ameerika-vastased meeleavaldused, mille politsei jõuga maha surus. Üks Pakistani poliitiline usuliikumine kutsus üles mitte ostma Ameerika ja India kaupu, saates oma inimesi välismaiste poodide ette levitamaks teadet ?raha mida te siin kulutate, kasutatakse erinevate maade islamiusku inimeste vastu?.

Euroopa aktsiaturud kauplesid kuni Ühendriikide aktsiaturgude avanemiseni miinuses. USA aktsiaturud kauplesid esimesel kauplemistunnil enam kui protsendi võrra miinuses, kuid kosusid mõnevõrra seejärel nagu ka Euroopa aktsiaturud. Kell 18 oli Nasdaq tõusnud 0,33 võrra plussi, Dow oli 0,12 cõrra miinuses nagu ka 0,54ga S&P500 indeks.

Seoses Kolumbuse päevaga oli turu aktiivsus tavapärasest madalam, turg otsib oma teed.

Hetkel kuum