Auküsimus võib vallandada maailmasõja

09. oktoober 2001, 00:00

Kuigi juba WTC ründamisest tehti paljuski järeldus, et on alanud kolmas maailmasõda, võib maailma haarava konflikti vallandada hoopiski pühapäeval alanud USA ja Suurbritannia õhurünnakud Afganistanile.

Äripäev ei ole seni pooldanud sõjalist vastust terrorirünnakutele ja on endiselt seikohal, et rünnakute alustamine oli viga.

USA alustatud Afganistani pommitamisega on president George W. Bush küll n-ö vastu tulnud ameerika rahva tahtele ? on ju küsitluste järgi selge enamus ühendriiklastest kättemaksu poolt. Ent samasugune emotsionaalsus, nagu praegu on valdamas ameeriklasi, on islami fundamentalistide seas kinnistunud juba tunduvalt pikemat aega ja tunduvalt tugevamalt ? jihhadi-idee.

Põhimõtteliselt on võimalikud kaks stsenaariumi. Venemaa (N.Liidu) kogemus sõjapidamisest Afganistani mägedes, nagu ka sõjapidamisest T?et?eenia mägedes, näitab, et välksõjad ( ja pealegi veel edukad) fanaatikute vastu nende enda pinnal on sama hästi kui võimatud. Seega on võimalus, et ka seekordne sõda jääb pikkadeks aastateks vinduma. Tõsi, omaaegse Afganistani sõja ajal olid N.Liit ja USA sisuliselt vastasleerides, seekord ollakse nagu ühe asja eest väljas.

Siit aga on rakendumas teine, ja hoopiski ebasoovitavam ja ettearvamatumaid tagajärgi tuua võiv stsenaarium. Lühiajaliselt suutis Bush oma mainet tõsta, ent me ei tea, kuidas võivad käituda fanaatikmoslemid, olgu siis bin Ladeni või kelle iganes juhtimisel. Kui täidetakse Bushi esmalt välja öeldud eesmärk ? nabitakse kinni Osama bin Laden koos kõige sellele järgnevaga ? võib tekkida ajutine rahunemine. Ent vaid USA poolel. Islamistide seas on asi pigem vastupidine. Taas Vene näide - loodetud välksõja lõpp ei saabunud D?ohhar Dudajevi tapmisega. Miskipärast sõditakse sealkandis endiselt ja mitte eriti tulemuslikult. Kusjuures Dudajevit suhtumises islami fundamentalismi ja fanatismi ju tegelikult Bin Ladeni või mõne teise Talebani liidriga võrrelda ei saa. Ent ka Dudajevi surma järgselt tekkisid mitmed tema ideede edasikandjad (tunduvalt fanaatilisemad), seda rohkem on oodata jihhadiste, juhul kui bin Laden otsa saab. Sestap pole kindel, kas varsti ei lenda mõni või mõnikümmend lennukit ootamatult Londonis nt Big Beni või Saksamaal Riigipäevahoonesse jne. Laipade hulgelt oleks pauk väiksem kui WTC puhul, ent sümbolite rünnakuna on asi samaväärne.

Hüva, Bush, kelle poliitiline renomee maailma ühe mõjukaima poliitikuna nõudis relvastatud rünnnakut on asja ära teinud. Olgugi, et vahepeal suutis ta diplomaatliselt ära teha palju ? Talebani üks suuremaid liitlasi ? Pakistan, saadi enda poolele.

Sõda ei too kellelegi kasu - ei vinduv sõda a?la Vietnam koos paljude tapetud ameeriklastega USAle, ei globaliseeruv konflikt (loe III maailmasõda täpselt identifitseerimata vaenlase vastu) kõigile meile

___________________________________________

Afganistani rünnak jättis finantsturud paanikata

Helenius hoiatab ülepakkumise eest

Kõik ootavad suurt pauku

Pangajuht soovitab praegu säästa

Rünnak seotud kogu protsessiga

Sõda olukorda kardinaalselt ei muuda

Islamiriigid protestivad ägedalt

Aktsiaturud kardavad uusi terrorirünnakuid

Terroristlike rünnakute oht maailmas suureneb

Ühendriigid ründavad Powelli doktriini järgi

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing