9. oktoober 2001 kell 7:35

SASil õnnetu aasta: eilne õnnetus, aktsialangus, ülisuur trahv

Skandinaavia lennukompaniid SAS on tänavu tabanud üks ebaõnn teise järel, kirjutab Rootsi majandusleht Dagens Industri. Alates maist on SASi aktsia kukkunud 50 protsenti ning lõpetas eilse kauplemispäeva 52 Rootsi krooni tasemel.

Juulis leidis Euroopa Komisjon, et SAS ja Taani lennukompanii Maersk on teinud lubamatu kartellikoostööd ning määras SASile 576 miljonit Eesti krooni trahvi. Vastutuse konkurentsi kahjustava kokkuleppe eest võttis asedirektor Vagn Sörensen, kes ametist tagasi astus.

Omanike ja klientide terav kriitika SASi juhatuse aadressil sundis veidi hiljem kogu juhatuse tagasi astuma.

Siis järgnes terrorirünnak USAs, mis paiskas kriisi kogu lennundussektori. Kaks nädalat hiljem võttis SAS vastu kokkuhoiupaketi, mis näeb ette 800?1000 inimese koondamise ning lennuvõimsuste vähendamise 12 protsendi võrra.

Eile tabas SASi kompanii ajaloo suurim lennukatastroof, kus Milano lennuväljal toimunud kokkupõrkes hukkusid kõik SASi lennukis olnud 118 inimest.

Hetkel kuum