Uue seaduse järgi võib käibemaksuarve olla ka elektroonsel kujul

10. oktoober 2001, 11:44

Uue käibemaksuseaduse järgi võib Eestis kauba või teenuse ostmisel ette näidatav arve olla ka elektroonsel kujul arvutis, peamine, et tegemist on originaalarvega, mitte faksiga saadetud või paljundatud, ütles IMG Konsultant Ranno Tingas Äripäeva tänasel käibemaksuseminaril.

Käibemaksu mahaarvamise aeg on ikka see hetk, kui kaup või teenus on kätte saadud, arve hilinemine seda reeglit ei muuda. Põhivara soetamisel võib käibemaksu maha arvata põhivara soetamise kuul. Arve saamise hetk siin pole nii tähtis, selgitas Tingas.

Korrektne arve on Tingase sõnul müüja nimi, aadress, registri- või isikukood, käibemaksukohustuslase number, arve number, kauba nimetus, ostja andmed, maksumus ilma ja koos käibemaksuga.

Kui maksustatav väärtus erineb müügihinnast, tuleb ka see eraldi välja tuua, ja vajadusel kauba varasema väljastamise kuupäev.

Arvel ei pea olema allkirja, seda ei pidanud olema ka juba eelmises seaduses.

Arve esitamisel jääb kehtima põhimõte, et see tuleb esitada seitsme kalendripäeva jooksul pärast kauba kättesaamist või teenuse osutamist. Kui on tegemist regulaarse teenuse või kaubaga, on tähtaeg järgneva kuu 7. päev nagu varemgi.

Sularahas maksmise puhul Eestis ostetud kauba või teenuse puhul ei sätesta uus seadus mingeid erisusi. Vanas seaduses ei tohtinud üle 50 000 kroonise sularahatehingu puhul käibemaksu maha arvata. Tingas meenutas, et seda muutust takistab kuritegelikult kasutamast näiteks rahapesuvastane seadus ja sularahveo eeskirjad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing