Ülo Toomsalu • 10. oktoober 2001 kell 6:03

EPL: alkoholireeglite karmimaks muutmine on tervitatav

Kui salaviina ostmine või selle ostmata jätmine ning kõrist alla kallamine või kallamata jätmine on iga jooja enda vastutus, siis 64 inimese metanooli ohvriks langemisel pole võimalik mööda vaadata ühiskonna vastutusest, kirjutab Eesti Päevaleht tänases juhtkirjas.

Sellise mõõduga tragöödia on ka nende vastutus, kes joovad riigiviina või kes üldse alkoholi ei joo. Seepärast tervitab Eesti Päevaleht riigi head tahet alkoholiturgu ja hoiakuid korrigeerida.

Alkoholimüügi keelustamine igat masti putkades oleks pigem samm salaalkoholist elatuvate äriparasiitide vastu ja peaks ennekõike rõõmustama riigiviinatootjate südant. Samas võiksid sellist otsust tervitada ka joojad, kes on seni salaalkoholi ostnud eneste teadmata legaalse alkoholi pähe.

Otsus ei tohiks külmaks jätta ka padukarsklasi, sest sõltub ju edukast salaviina-vastasest võitlusest otseselt riigi rahakoti paksus. Kui alkoholiaktsiis eelarvet ei täida, tuleb raha võtta mujalt.

Alkoholikõlblikkuse vanuse alampiiriks pakutav 21 aastat on samuti teretulnud ettepanek. Kuid veel tähtsam, kui alkoholi ostma volitatud inimese vanus, on tagada, et reeglist tingimusteta kinni peetaks.

Aga keelamine on ju vilets abinõu? Eks saa see, kes ikka tõesti tahab, alkoholi kätte niikuinii? Jah, tõesti saab. Aga see on siis juba tõesti vaid jooja enda ja tema vanemate probleem. Peamine on riigi selgelt väljendatud hoiak: alkoholikultuuritus ei ole probleem, mille suhtes võibki jääda silmi pärani kinni hoidma.

Hetkel kuum