Ülo Toomsalu • 10. oktoober 2001 kell 6:08

Rüütel palkas esimesed töötajad

Eilsel esimesel tööpäeval võttis president Arnold Rüütel oma kantseleisse tööle kaks uut nõunikku ja kutsus kokku riigikaitsenõukogu arutama ärevaid rahvusvahelisi sündmusi, kirjutab Postimees.

Rahvaliitlased Andra Veidemann ja Tarmo Mänd on eilsest Rüütli isiklikud poliitilised nõunikud, kes mõlemad tegelevad vajadusel nii sise- kui välisküsimustega.

Rüütlil puudub võimalus vahetada kiiresti välja suurel arvul kantselei töötajaid, kes on võetud teenistusse vastavalt avaliku teenistuse seadusele. Samas kavandab Rüütel teadaolevalt presidendi kantseleis struktuurimuudatusi, mille sisu kohta esialgu veel täpsem info puudub.

Andra Veidemann töötas varem Rahvaliidu parlamendifraktsiooni juures nõunikuna, enne seda on ta olnud Arengupartei esimees ja KMÜ valitsuse rahvastikuminister. Lisaks on ta olnud lindiskandaali-järgsel perioodil Keskerakonna esimees.

Tarmo Mänd on olnud ministeeriumi kantsler, presidendivalimiste kampaania ajal tegutses Rüütli valimismeeskonnas. Rahvaliidus koordineeris ta tegevust Läänemaa ja saarte piirkonnas.

Mõlemad värsked Kadrioru nõunikud peavad nüüd lahkuma Rahvaliidu juhatusest, sest vastavalt avaliku teenistuse seadusele ei tohi riigiametnikena töötada erakondade juhtorganite liikmed. Seadus annab erandina niisuguse võimaluse üksnes peaministri, riigikogu juhatuse ja parlamendifraktsioonide nõunikele.

Seni pole teada, kes saab Rüütli uueks välisnõunikuks, ajakirjandus on sellele kohale ühe võimalusena näinud varem Rüütliga koos töötanud Raul Mälku. Rüütel allkirjastas eile Mälgu tagasikutsumise suursaadikukohalt Suurbritannias. Mälgu väljavahetamine on osa suursaadikute tavapärasest rotatsioonist.

Meedias on aktiivselt arutatud ka seda, kellest võib saada Arnold Rüütli PR-nõustaja, ehkki Lennart Meri ajal sel kohal aastaid vastu pidanud Epp Alatalu töötab esialgu samal kohal edasi. Ühe tõenäolisema võimalusena Kadrioru sisearuteludes uue pressinõuniku kohale arutatud Tarmu Tammerkile pole Rüütel siiski seda ettepanekut seni teinud.

Hetkel kuum