Eesti kirjastus kiirustab bin Ladenilt kasu lõikama

11. oktoober 2001, 08:04

29 päeva pärast hirmsat terrorirünnakut New Yorgi ja Washingtoni vastu ilmus eesti keeles Ameerika ajakirjaniku Elaine Landau raamat terrorist Osama bin Ladenist. Muu maailm peab raamatut veel mõni aeg ootama - Eesti avaldas teose esimesena, kirjutab SL Õhtuleht.

Elaine Landau on üle maailma tagaotsitava Osama bin Ladeni kohta andmeid kogunud kolm aastat. Kokku oli ta saanud umbes sajaleheküljelise uurimuse, mille Ameerika kirjastajad tahtsid ilmutada järgmise aasta märtsis - bin Ladenit ei tuntud ja hirmsat terrorit ei osanud keegi karta.

11. september sundis ka ameeriklasi meelt muutma. Päevaga kirjutas ajakirjanik Landau raamatule kolmeleheküljelise eessõna ja raamat saadeti trükki. Üks tõlgete vahetalitajaid Euroopas oli Belgradi Prava I Pravodi, kes saatis pakkumise ka mitmele Eesti kirjastusele, teiste hulgas Olionile, Sinisukale, Kunstile ja Tänapäevale.

?Terrorirünnak oli teisipäeval, 11. septembril, päev hiljem oli kogu tekst ja hinnapakkumine elektronposti teel juba toimetuses,? seletab kirjastuse Tänapäev juht Tiina Tammer. Tavaliselt maksab raamatu tõlkelitsents 500 dollarit (umbes 8500 krooni - toim.). Tänapäev tasus litsentsi eest veidi rohkem, Tammeri kinnitusel umbes 10 000 krooni. Kui pakkumine oleks olnud kallim, poleks kirjastajad sellega kindlasti nõustunud.

Kui leping vahendusagentuuriga oli sõlmitud, tõlkis viis filoloogi sajaleheküljelise raamatu septembri eelviimasel nädalavahetusel eesti keelde. Kahe nädalaga on raamat kaante vahele saanud, toimetatud ja trükitud. Eile õhtul tulid trükikojast esimesed köited. Poelettidele jõuab teos täna õhtul või reede hommikul.

Raamatus on kogu teadaolev bin Ladeni elulugu. Autor kinnitab, et seda oli väga raske kirjutada - ohtlik terrorist on eraelu hoolega varjanud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing