T?iili ? eraldatud veiniparadiis

Rein Kasela 12. oktoober 2001, 00:00

T?iili on oma asukoha poolest kui tõeline reservaat. Põhjast kaitseb maad kõrb, lõunast Patagoonia külmad väljad. Ida-lääne suunas kulgeb Andide mäeahelik, rannikut piirab Vaikne ookean.

Eraldatus ja kuum kuiv kliima ei võimalda kahjuritel areneda, mistõttu on T?iili veinid ökoloogiliselt eriti puhtad. Viimase paarikümne aasta jooksul on T?iili veinitootjad hakanud tõsist tähelepanu pöörama kvaliteedile, millele on omakorda aidanud kaasa segunemine Euroopa veinivalmistamise traditsioonidega.

Siinkohal tutvustatavad maailmanimega Rotschildi veinidünastia T?iili Bordeaux? veinid on sünergia Vana ja Uue Maailma vahel.

Baron Philippe de Rotschild Chardonnay 2000 Valle Central ? Santiago linnast lõuna poole jäävate veiniväljade õlgkollane õliselt sädelev vein. Aroom avaneb kolmeastmeliselt: algul ananass, melon ja karamell, millele lisandub kollane õun, mis jääbki domineerima, mango; järgmises astmes lisandub võisus, õlisus, vanill, röst ja kollased lilled. Põnev harjutus aroomide püüdmisel.

Maitselt ümar, kreemine, algselt veidi kirbe, seejärel tunda kollast õuna, melonit ja virsikut. Järelmaitses mõnus vürts, pipar ja röst.

Veini sobib juua kana-puuviljasalati ning maheda kastme, valge kala, suurte mereandide, punase Orly tartar-kastmes kala ja maheda laabijuustu kõrvale. Serveerida 10?12 °C juures. Poehind 125 kr piires.

Baron Philippe de Rotschild Merlot 1999 Valle Central ? sinakaspunase sügava värvusega, mitte väga selgeks filtreeritud vein. Aroomis roheline pipar, magus kirss, vaarikas, puit, metsaaluse metsa kõdu, kuivatatud ploom ja pikantne hea suits. Maitses vürtsikas roheline pipar ja ploomikivi.

Väga heas tasakaalus mõnusa park-happega vein, mida oleks soovitav pool tundi enne tarvitamist õhutada ? kallata karahvini, et kogu aroomi- ja maitsebukett avaneks.

Punane mahlakas liha, lambaliha, hani, metslinnud, valgehallitusjuust, ka emmental moodustavad suurepärase kombinatsiooni selle põneva veiniga. Sobilik serveerimistemperatuur 17?18 °C. Poehind 125 kr piires.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing