Eurovisioon pani toole ostma

Viktoria Korpan 15. oktoober 2001, 00:00

?Mulle tundub, et see on väga kindel investeering ja ma ei näe võimalust, kuidas selle investeeringu väärtus võiks kaheneda kümme, viis või kaks korda,? räägib 1,85 miljonit krooni Saku Suurhalli VIP-toolidesse investeerinud juulist ASi Audentes arendusdirektorina töötav Aare Kilp, nimetades tehingu eeliseid võrreldes investeeringutega IT-sektorisse, millega on mehel samuti piisavalt kogemusi. Osa toolidesse läinud rahast moodustab eralaen, mille intressiks on seitse protsenti aastas.

?Mõni tuttav ütles ostust kuuldes, et kas pöörasin segi. Kui ma seletan aga kümme minutit, kuidas see töötab, nõustutakse, et on loogiline. See ei ole selline investeering, mis võiks lõppeda sellega, et lasen endale kuuli pähe,? lisab ta naeratades.

Kilp räägib, et kui talle Saku Suurhalli müügimees helistas ja pakkus toole, ei olnud tal üldse plaanis neid osta, kohta üle vaadata oli aga huvitav.

?Suurhalli mehed rääkisid, et tooli peab ostma, sest see on prestii?ne. Kui kohale jõudsin, hakkasin arvutama kahe tooli baasil, et aastas teenib tagasi 5000 krooni. Selgus, et tooli ost tasub ennast ära seitsme aastaga, mis Eesti mõistes polegi nii hea, aga ikkagi parem kui panga deposiit,? seletab ta. ?Siis arvutasin kodus, et kui osta 50 tooli, siis arvestades Suurhalli plaani korraldada sada üritust aastas, võin aastaga tagasi teenida 25 protsenti toolide väärtusest.?

Kilbi sõnul jäänuks tõenäoliselt toolid ostmata, kui Eurovisiooni Eestis ei toimuks. ?See oli kõva argument,? räägib Kilp. ?Kõige odavam pilt Eurovisioonile maksab esialgsetel andmetel 1000?2000 krooni, minu ostetud toolid on aga kõige paremas asukohas, teises ja kolmandas reas.?

Saku Suurhalli juhatuse esimees Jaanus Vihand räägib, et loo?id on juba välja müüdud, 700 VIP-toolist on müüdud üle 300 ning räägitakse, et pärast seda, kui Kilbi ost teatavaks sai, on huvi toolide vastu suurenenud.

Aare Kilbi ost oli suurim, kuid oli ka selliseid, kes otsid toole ehk C-aktsiaid kümmekaupa. Eraisikutest toolide ostjaid on umbes 30, nimesid ei saa Vihand aga nimetada.

?Loo?id on kõik müüdud,? räägib Vihand. ?VIP-toolide ostjatest on umbes pool firmad ja pool on eraisikud.? Vihand usub, et kõik VIP-toolid ostetakse ära.

1,2?2,4 miljonit krooni maksvaid Saku Suurhalli B-aktsiaid ehk 8?16kohalisi loo?e on ostnud mitmed Eesti suuremad firmad, nagu Hansapank, Merko Ehitus, Onistar, ESS Investeering, Saku Õlletehas, Glaskek, Eesti Gaas, Ehitustööriist, reklaamifirma Baltic FCB jt.

ASi Eesti Telefon pressiesindaja Anu Vahtra ütleb, et Eesti Telefon ostis Saku Suurhalli 20 toolikohta, sama palju soetas endale ka ET sõsarfirma EMT.

?Toolid on liiga kallid, et oma töötajaid premeerida, need on klientidele, partneritele,? nendib Vahtra.

Eesti Telekomi finantsjuhi Krister Björkqvisti sõnul on sarnasteks eesmärkideks soetanud 1,2 miljoni krooni eest kaheksakohalise loo?i tema juhitav ettevõte.

Investeerimispanga Lõhmus, Haavel ja Viisemann üks omanikke Rain Lõhmus ütleb, et ka tema ostis firmasse neli tooli. ?Ise suur kontsertidel käija ei ole, aga see raha ei ole ka nii suur,? sõnab ta.

VIP-toole on endale muretsenud endine korvpalli rahvuskoondise peatreener Maarten van Gent ja Keskerakonna endine presidendikandidaat Peeter Kreitzberg.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing